Kaptam egy beadandó házifeladatot Linux programozásból amelyben kétismeretlenes egyenletrendszert kell megoldania a programnak, és ezt mind bashban. Valaki segítene nekem?
Kaptam hozzá egy kis segítséget, de ennek felhasználásával se tudom megcsinálni, mivel választható a tantárgy és nagyon kevés óraszámban tanultuk.
A segítség a következő:
Kétismeretlenes elsõfokú egyenletrendszer megoldásait kell megkeresni. Az input 2x3 valós érték, az Ax + By + C = 0 alakban megadott két egyenlet együtthatói. Az output az x és y értéke. Jelezni kell, ha végtelen sok megoldás van.
Példa input:
0 2 -4
0 -1 2
Példa output:
Nincs vagy végtelen sok megoldás van.
Példa input:
3 2 -14
1 4 -8
Példa output:
X:4.00
Y:1.00
Segítség
- elég a középiskolai képleteket használni
- az elején determináns vizsgálattal eldönthető a megoldások számossága
- a számítások során a bc programot célszerű használni, hogy tizedesjegyek is legyenek
Nagyon megköszönném ha valaki tudna segítene ebben a feladatban!
Ez nem olyan triviális, mert a basht nem számítások elvégzésére találták ki.
A bc-ben a scale=szám paranccsal lehet beállítani a tizedesjegyek számát.
A kétszer kettes mátrixok determinánsát egyszerű kiszámítani:
a b
c d
determinánsa ad-bc.
Kérdés még mindig nem volt, csak próbálod másra rásózni a feladatot.
Ha neki sem tudsz kezdeni a feladatnak, akkor borzasztóan le lehetsz maradva, jövőre lehet újra próbálkozni.
"0 tudással esélyem sincs megírni"
Ebben tökéletesen igazad van.
Csupán ott tévedsz, hogy a tudást nem a tanár adja, hanem te szeded fel, munkával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!