Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Pascalban hogy lehet sort...

Pascalban hogy lehet sort törölni?

Figyelt kérdés

Tehát az a gondom, hogy kell írjak egy dobókocka programot, ahol a felhasználó szóközzel állítja meg a kocka pörgését. Addig megvagyok, hogy 1-6-ig menjen csak a pörgetés meg azt is megalkottam, hogy szóközre vegye fel az adott értéket, de azt nem tudom megcsinálni, hogy

1) vagy egy karakterhely írja ki mindig a számokat

2) vagy ha már elfutott 6-ig a számlálás, akkor azt a sort törölje ki. Ezt kb. úgy képzelem el, mint a képernyő törlést, de ne az egész képernyőt törölje, hanem csak azt az 1 sort.

Sajnos nem vagyok jó programozásból és ez házi feladat :(

2010. ápr. 9. 14:28
 1/3 anonim ***** válasza:

a legegyszerűbb persze a clrscr, de ha neked az nem jó, akkor emlékeim szerint van a gotoxy(x,y); parancs, ahol a gotoxy(20,10); parancsra a kurzor a 20. sor, 10. oszlopába viszi a kurzort

gotoxy(20,10);

random érték kiíratása;

megint gotoxy(20,10);

rendom kiíratása

és így a space-ig

egy elegánsabb megoldás az, hogy le lehet kérdezni az X és Y aktuális paraméterét egy egy változóba, majd a gotoxy(x,y)-ba ezt a két paramétert teszed be, a Pascal helpjében benne van ez is, most nem emlékszem rá így hirtelen

2010. ápr. 15. 03:40
 2/3 anonim ***** válasza:
Kicsit javítanám az előző választ: nem véletlen XY a függvény neve, az első paraméter az X, vagyis a vízszintes tengelyen mért koordináta, azaz az OSZLOP sorszáma, a második pedig a soré.
2010. ápr. 15. 21:24
 3/3 anonim ***** válasza:
hopp, pontosan, jól írta az előttem szóló, én felcseréltem az X és az Y koordinátát
2010. ápr. 17. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!