Álláshirdetéseknél mit jelent a 'haladó' kifejezés?
pl SQl haladó ismerete, html5,css3 haladó ismerete...stb
Azért kérdem mert én sok mindennel foglalkoztam hobbiból , viszont állásokra jelentkezésnél csak a JavaSE-t írom be haladónak(ocjp 70%). A többi skillemet vagy nem írom be, mert max 1 hónapot foglalkoztam vele, vagy csak annyit írok róluk, hogy alapszint van meg.
Viszont úgy érzem hátrányba kerülök ezzel azokkal szemben akik túlértékelik magukat. Vannak ismerőseim akik mindent beírnak, amivel akár csak egy hetet is foglalkoztak, akárcsak összeollózás szintjén. És ha a szakmai interjú nem elég alapos ,akkor egyértelmű ,hogy ők lesznek felvéve.
Én úgy ítélem meg magam ,hogy addig nem haladó szint egy skill-em ,amíg nem ismerem mélységeiben a dolgot és ha esetleg valami nem megy akkor is referencia segitségével hamar megoldom.
Például SQL-t használok rendszeresen, de csak kis(2-3táblás) DB-hez alap lekérdezések/beszúrásokkal(select,insert into,update,innerjoint..stb). Ez nálam közel sem haladó , hanem csak "láttam már" kategória. Viszont szerintem nagy hátrány ér azért ,mert többek meg eltúlozzák a képességeiket.
Szerintetek? Mehet minden cv-be , amit már láttam valaha?
Én is most állás keresőzök. Amit látsz hirdetéseket, annak 80%-a reklám, hogy ők mindig jó képességű embereket akarnak. Ez valójában annak látszatának keltése, hogy az adott cég erős, jó tőkével rendelkezik és így rendesen képes fizetni is.
Magyarán: megbízható
Azért te se jelentkeznél olyan céghez, ami bármikor csődbe mehet, és megszűnhet.
Tehát: Célszerű mindent beleírni, amivel !IGEN! már minimum foglalkoztál és érted a működését
Én így mérem magam:
- alap szint: ismerkedsz vele, de már eltudsz indulni és tudod, hogyan járj utána
- közép szint: már behatóbban ismered, és már a bonyolult dolgokkal is boldogulsz. Persze bizonyos könyvtárakat, frameworköket nem ismered még, vagy alig.
- haladó szint: Kiterjedten ismered, tudod mit, mikor és mire használj. Magabiztosan mozogsz benne.
Megj: sose szám értéket írj (lásd: % érték) mert 100% tudás elérhetetlen. Mindig adatik egy új.
Persze csak azokat a tudás elemet írj, amilyen pozícióra jelentkezel. Természetesen Java pozíción senkit se érdekel a PHP (mondtam egy nyelvet) tudásod.
Adatbázis területén:
- ha tudod melyik típus mire jó, mik a tulajdonságai
- ha idegen kulcsokkal összetudsz kapcsolni több táblát speciális tulajdonságokkal (pl.: CASCADE)
- ha bonyolultabb SQL-ek is mennek (lásd egymásba ágyazott SELECT, LIKE, stb)
akkor simán rávágnám, hogy haladó.
CV-t meg csak átfutják. Hidd el: 5p után, fingja sincs, hogy mi volt benne. Akkor keltet egy benyomást, és dönt.
Ez majdnem olyan, mint egymás után megkérdeznéd a számodra szimpatikus emberek neveit olyan 20-30at. Nem fogsz emlékezni rájuk.
HR-eseknél is átfutnak 20-30 (mondtam egy számot), majd behívnak tesztre és/vagy interjúra. És a lényeges pont innen kezdődik. Ott kell eladnod magad.
Nem attól lesz valaki haladó, hogy fejből tudja minden parancs szintakszisát, hanem attól, hogy
- önállóan képes egy feladatot az adott nyelven/rendszerben megoldani
- képes egy más által elkezdett megoldást megérteni/folytatni/a hibát benne megtalálni/kijavítani
Utánanézni a nyelv dokunmentációjában/guglin/wikipédián/stackowerflow-on/akárhol nyilván teljesen rendben van, egyrészt mert a való életben is ezt csinálja az ember, másrészt meg interjún normális helyen úgysem azt kérdezik, hogy sorold fel az összes regexp operátort, hanem azt, hogy hol szoktál utánanézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!