Hogyan kell a Radiobutton-t programkóddal megjelölni?
így se jó, hibát ír. Ez az ominózus sor egyébként:
if n=1 then label6.caption:='Radnóti Miklós' and radiobutton1.checked:=true;
erre a sorra ilyen hibaüzenetet ír: Incompatible types: String and procedure, untyped pointer or untyped parameter.
Szia.
Szerintem nézd át az if - then - else - end részét a pascalnak, esetleg próbáld igy :
if n=1 then begin
_ _ label6.caption:='Radnóti Miklós';
_ _ radiobutton1.checked:=true;
end ;
Sok sikert.
üdv.
Áh, akkor ott volt a hiba :)
Bocsi, hogy félrevezettelek, személy szerint nem használom ezt a nyelvet, és ami referenciakódot találtam, mind nagy T-vel írta a True-t, ezért gondoltam, hogy ez lesz a hiba. De most akkor kiderült a dolog :)
If elágazásban a then utáni első utasításblokk lesz végrehajtva. Ha egy konkrét utasítás van ott, jelen esetben label6.caption := "Radnóti Miklós", akkor az. Ha több utasítást akarsz végrehajtani, akkor begin ... end közé kell helyezned őket (a begin-end egy utasításblokkot zár magába, mint mondtam, a then után egyetlen utasításblokk lesz végrehajtva, ami viszont több utasítást tartalmazhat ezzel a szerkezettel).
Az and szócskát meg logikai vizsgálatoknál használjuk, mondjuk az if feltételében, nem utasítások összekapcsolására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!