Hogy írok egy static const adattagnak setter getter függvényt c++-ban?
Van egy osztályom, aminek van egy static const adattagja.
private:
static const int maxFizetes;
static int getMaxFizetes() const; //getter
void static const int setMaxFizetes(static const int maxF); //setter
A setter függvénnyel csak beállítanám az értéket, a getter függvényel pedig csak lekérdezném, de nem módosítanám.
Van még némi fogalom zavar nálad.
Const változó - konstans, tehát nem változik az értéke soha.
Settert nem lehet írni, getternek pedig nincs értelme, nyugodtan lehet publikus adattag.
Értem, de az a helyzet, hogy a feladat leírás kimondja, hogy "olyan statikus adattag legyen, melynek értéke nem módosítható".
Szóval azért gondoltam, hogy a static int az egyben const is legyen, de kezdő értéket mindenkéépen kell kapjon egy függvényen keresztül, vagy a konstruktorban tudom elképzelni még.
Ide tudnád másolni az egész feladatleírást? Valahogy nehezen tudom elképzelni hogy így szól: "Írjon setter függvényt olyan statikus adattaghoz aminek az értéke nem módosítható." Ez egy kicsit ellentmondásos :)
Az én elképzelésem az hogy aminek az értéke nem módosítható KÍVÜLRŐL. Azaz legyen privát láthatóságú, nem pedig konstans. Bár ez is elég hülyén hangzik így, csak találgatok.
A static const adattagot is kell inicializálni, de nem függvényből. Egyszerűen csak a cpp fájlba beleírod hogy:
const int Osztaly::maxFizetes = 9000;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!