Mi a különbség az egyszerű állomány és fájl között? Hogyan kell ezt shell scriptben ellenőrizni?
Kaptam egy olyan feladatot, shell scriptben kell megoldani:
A script az argumentumban 1 állománynevet kap, törölje az állományt, ha egyszerű állomány, egyébként írja ki hogy fájlról van szó.
Vizsgálja is meg, hogy az argumentumban kapott állomány létezik-e!
Allomany = fajl. A feladat, ha valoban igy van kiirva, konkretan hulyeseg.
Amire gondolhattak: ellenorizd, hogy a fajl letezik-e es egyszeru fajl-e. Ha igen, torold. Ha nem egyszeru fajl (mert mondjuk konyvtar, character special, stb.), akkor ird ki milyen tipus es hagyd beken.
(segitek: 'file' parancs nagy csoda)
A feladat rosszul van megfogalmazva. Linuxon a könyvtárak is fájlok, és még más fájlok is vannak a szűkebb értelemben vett fájlok (állományok) között.
Nézz utána az ls parancsnak!
#7 vagyok
VAGY!!! Verzió 2:
"ls -l" parancs output-ját beküldöd egy szöveg feldolgozóba, és ahol a legelső karakter (persze soronként) áll "d" betű, az directory (azaz mappa), különben állomány.
Linux nem tesz névileg különbséget egy állomány és mappa között. Tehát "file" mindkettő. DE! külön jelzi. Lásd: "ls -l"
lásd akár a "." olyan fájl ami önmagára mutat. vagy ".." olyan fájl ami az ősére mutat. Stb... :)
#7 #8 vagyok
Persze én is mondok hülyeséget.
Attól, hogy nem "d" áll ott, attól még lehet más is nem csak állomány. pl.: "l" link máshova. :)
Állományokat "-"-al jelzi. Azaz nincs semmi különleges benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!