Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A Perlt és a Pythont mire...

A Perlt és a Pythont mire lehet használni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Eddigi pályafutásom során webprogramozással foglalkoztam (PHP, JS, stb...). Az utóbbi időben viszont elkezdett foglalkoztatni az, hogy mondjuk milyen nyelvek segítségével írnak játékokhoz multiplayer klienst, vagy az asztali programokat mivel csinálják? Hozzáfogtam a C-hez, illetve a C++-hoz, viszont nekem így a PHP után eléggé magas... Úgy gondolom, hogy a Perl és a Python bőven a képességeimen belül foglal helyet, így az lenne a kérdésem, hogy milyen programok írására lehet használni ezt a két nyelvet?

2015. szept. 27. 14:13
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
56%

A Perlt nem igazán ismerem, a Pythonról viszont tudom, hogy széles körben használják, tehát azzal kb. minden platformra tudsz fejleszteni.

G.

2015. szept. 27. 14:18
 2/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ!
2015. szept. 27. 14:22
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
A Pythont bármire, amire a PHP-t, csak szerveroldali webes programnyelvként nem annyira elterjedt. Gyors scriptelést tesz lehetővé, használják grafikus alkalmazások készítésére is. Legutóbb pl. egy Java programozási feladatnál használtam, mert a Java sajnos nem ismero a multiline stringet (mint a PHP here dokumentuma), és áttekinthetően akartam tartani egy hosszú SQL lekérdezést. Egyben van a lekérdezés, tudom tesztelni, változtatni, és a Python script tördeli be Java forráskóddá. :-)
2015. szept. 27. 14:30
 4/16 anonim ***** válasza:
12%
A Python alkalmazás fejlesztésre, pl. grafikus alkalmazások Win / Android / Mac OSX ... vagy szerver oldali dolgokra ( a teljes YouTube és DropBox tisztán Python ) ill. komolyabb alkalmazásokra mint a Blender. Ezen kívül kicsi scriptekre vagy bármire.. Van garbage collectora, ezért némely esetben gyorsabb kódot eredményez, mint egy C++ban írt kód.
2015. szept. 27. 14:34
 5/16 anonim ***** válasza:
83%

Ennyi marhaságot egy helyen ritkán látni.

2015. szept. 27. 15:00
 6/16 anonim ***** válasza:
78%

#4-esről az #5-s tisztán kifejtette az én véleményemet is.

Kezdjük ott, hogy a C/C++ teljesen más kategória mint a Python vagy a Perl.

(Mondjuk az utóbbi 2-ben nem programoztam, de már látásból ismerem)

Míg a Python, Perl interpreter-es nyelvek, ahogy a Java és a PHP is.

Addig a C illetve a C++ compiler típusúak.

Játékok is első soron C++ban írják. Nem is véletlen. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a játék motorjait C++ban írják. UnrelEngine C++t használ.

------------------

Fordító program (compiler): Egy program, amely valamilyen programozási nyelven megírt programot gépi kódúvá fordít. Minél magasabb szintű egy nyelv annál bonyolultabb a fordítás.

Értelmező (interpreter): Egy program, amely valamilyen programozási nyelven megírt programot utasításonként értelmez és végre is hajt.

A compiler-es nyelvek

előnye: gyorsabb

hátránya: a lefordított kód csak ugyanolyan architectúrájú gépen futtatható, mint amelyiken fordították.

Az interpreter-es nyelvek

előnye: a program hordozható minden olyan helyre, ahol van interpreter

hátránya: lassabb

2015. szept. 27. 17:54
 7/16 anonim ***** válasza:
56%

Ne haragudj, de megtanultad a Perlt, és kifog rajtad a C++?

Egy szkript nyelvet bármire lehet használni, amihez nem fontos a nagy sebesség, mert lassabb, mint a kompileres nyelvek. Vagy amit nem lehet úgy futtatni, hogy alatta van az értelmező.

2015. szept. 27. 21:11
 8/16 anonim ***** válasza:
52%

"interpreter-es nyelvek, ahogy a Java és a PHP is"

A Java az mondjuk nem.

2015. szept. 27. 21:52
 9/16 anonim ***** válasza:
0%

#8 Hát de...

Mutass java bájt-kódot (most a .class-al jönnél, de az nem az) vagy szerinted mi az a JRE?

2015. szept. 27. 21:56
 10/16 anonim ***** válasza:
Én pythonban és perl-ben programozok főleg. text mining jellegű és adatelemzési feladatokra a script nyelvek a legjobbak. (hobbiból épp most írok egy python scriptet a gyakorikérdések scrape-elésére, nagyon kíváncsi vagyok bizonyos trendekre (márhogy vannak-e).)
2015. szept. 28. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!