Informatika OKTV, Programozás?
"Szerintem nem mellékes információ, hogy tanulónyelvnek is 45 évvel ezelőtt szánták."
A C-nyelv meg 43 éves. Szóval amiatt, mert régi, még nem elfelejtendő.
A TIOBE listáján a 20 legelterjedtebb programozási nyelv között van:
Egyébként szerintem pontosabb képet alkotnak a jelenlegi helyzetről a Github statisztikái:
" Szerintem meg semmi értelme párhuzamot vonni C meg Pascal közé."
Te hoztad fel a programozási nyelv korát - a C-vel való összehasonlítás ez okból adekvát.
" Egyébként szerintem pontosabb képet alkotnak a jelenlegi helyzetről a Github statisztikái: "
A tanulónyelv nem feltétlenül gyakorlatban használatos nyelv.
Lásd ott van a fiatalabb korosztály oktatására használatos Logo vagy a Scratch - egyiket sem használják alkalmazói programok készítésére, viszont oktatásban ugyancsak elterjedt.
"és van olyan nyelv ami megfelel tanulásra, és használják is"
És megfelel az életkori sajátosságoknak.
Ezért használják még a Pascalt is.
Igaz, már kissé megfakult a renoméja, de jól oktatható (aki tanított valaha programozást, az tudhatja), sztenderdizált (ANSI ISO 7185/ISO 7185:1990/ISO/IEC 10206:1991), van hozzá platformfüggetlen fordító/fejlesztőkörnyezet (a Freepascal/Lazarus személyében); ráadásul jelenleg is fejlesztenek alkalmazásokat vele ( [link] ).
Szóval nem kell temetni.
"Minek tanuljon valaki Pascalt ha Pythont több helyre kérnek és ugyanannyira biztosan tanítható vele a programozás mint Pascalal?"
Minek tanuljon valaki kezdésként segédmotoros/kis lökettérfogatú motoros motorkerékpáron ha motorversenyzőként úgyis nagy motorra ül?
Ugyanezért kezdenek - alsó tagozatokon Logoval/Scratch-el; felső tagozatokon Pascallal és nem C++-al, Java-val. Fokozatosság elve az életkori sajátosságok mentén.
És miért van még jelenleg is elterjedve? Mert rengeteg tananyag/tanmenet érhető el, a tanároknak van vele tapasztalatuk, van jelenleg is karbantartott/ingyenes/platformfüggetlen fejlesztőeszköz, és a nyelv de jure sztenderdizált
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!