Programozás területén dolgozók, mennyire használjátok az angolt?

És akkor most egy egyszerű kérdésem lenne hozzád, lehet hogy téged is foglalkoztat.
Miért? :D

1. Guglizásra
Mindenféle dokumentáció angolul érhető el elsősorban.
2. Dokumentálásra
Ahogy a saját doksiainkat is legtöbbször angolul kell megírni, kivéve ha teljesen magyar minden ügyfél, partner, kollřga (ritka).
3. Kapcsolattártásra ügyfelekkel, partnerekkel, kollégákkal.
Egy napig sem tudnék dolgozni angoltudás nélkül.

#1 vagyok
A kódban és a VCS-ben általában karakterkódolási problémák elkerülése miatt. Lehetne persze ekezetek nelkul is irni, de en azt speciel nem szeretem, meg amúgy se árt ha használjuk a nyelvet (tudom, közhely).

- a fordító angolul szól hozzám
- minden nyelv/lib/api doksi angolul van
- ha elakadok angolul keresek rá ötletekre, és angol fórumon (stackoverflow) találok megoldást
- angolul azonosítókat és kommenteket írok a kódjaimban
- néha rövid angol doksikat is kell írnom
- néha még akkor is angolul írok, amikor csak magamnak tervezek

#5 vagyok, azért nem felejtettem el magyarul, csak fáradt vagyok:
*- angol azonosítókat és kommenteket írok a kódjaimban

"Nemzetkozi" projekten dolgozom, igy nekem nagy elony hogy eleg angolul tudni, nem nemetul es hollandul van kommentalva a kod. Kommunikacioban is nagy segitseg, hogy letezik egy vilagnyelv.
Egyetemi programoknal viszont neha magyarul folytak a dolgok, ezt utolag megmutatni barkinek, leforditgatni eselytelen.

A hozzászólások lefedték a lényeget.
De azért megjegyezném, hogy van egy olyan haverom, aki nem tud angolul, de mégis tervez nyáklapokat, amelyeket számítógépen keresztűl saját programokkal felprogramoz, és működik... :-) (pl. Digitális óra, vagy billentyűzetkijelző, stb.) ...legutóbb azt kérdezte, hogy mire való a SWITCH a C-ben... :-) ...a következő mondatában meg olyat mondott, amit most sem értek! :-)
Tehát minden csak motiváció és tehetség kérdése! Ha van valami célod, amit szívből el akarsz érni, azt el fogod érni, ha tudsz angolul, ha nem!

Ahogy a többiek is leírták, kb állandóan. Kivétel ez alól, ha kizárólag magamnak írok valamilyen megjegyzést(néha előfordul, ha valamivel nagyon sokat szívtam, akkor kiöntöm a lelkem egy egy-két szavas káromkodásban, nem fáj senkinek, ha az magyarul van), illetve ha valami nem működik jól, vagy hiányzik 1-2 rövid feature, de valamiért akkor épp nem tudom megcsinálni(pl hulla fáradt vagyok 0 agykapacitással), akkor azt is magyarul szoktam beszúrni.
Azért is érdemes angolul kommentelni(meg főleg függvény/metódus/osztály/változó neveket használni), mert ha esetleg máshoz kerül, akkor elkerülheted, hogy utólag kelljen n+1 ezer sort újra kommentezni - nemrég kaptam egy alapvetően nagyszerű libet, csak épp a teljes dokumentáció spanyolul van, gondolom mondanom sem kell, hogy a nagyjából 5 kifejezés amit ismerek spanyolul nem elég ide.
Olyasmi ez, mint a latin az orvosoknál, nem azért tanulnak mindent latinul, hogy olyan szavakat használjanak amiket a beteg nem ért meg, hanem hogy együtt tudjanak dolgozni, a beszélt nyelvektől függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!