Free Pascal hogyan tudok egyenletet megoldatni zárt alak ismerete nélkül?
Hirtelen annyi jut eszembe, hogy ki lehetne kísérletezni, ha csak egész szám lehet a gyök, hogy ciklussal csinálom, de akkor is kéne egy diszkrimináns elemző programrész...
Egy Wolfram Alphához hasonló egyenletmegoldó algoritmust nagyon bonyolult készíteni?
Illetve lehetséges-e egy bevitt matematikai függvény primitív vagy derivált függvényének a meghatároztatása?
Ha a Pascal nem jó erre, akkor milyen más viszonylag könnyen tanulható programnyelv képes ilyenre?
A válaszokat előre is köszönöm! :)
Deriválni hogy szoktál papíron? Algoritmikusan, remélem. Csinálja ugyanazt a programod, amit te csinálnál. Ez idáig könnyű.
Integrálás kicsit macerásabb, de előbb írd meg azt a deriválót, gyakorlásképp. Szólj, ha kész.
Hát én még azért elég kezdő vagyok programozás terén. Olyan progit tudok írni, ami első és másodfokú egyenletet meg tud oldani, de úgy, hogy zárt alakot írok a forráskódba, vizsgálom, hogy a=0 vagy sem, illetve ha a<>0, akkor ugye másodfokú, utána jöhet a diszkrimináns. Harmadfokú megoldóképlete egy kicsit már nehezebb... de a Pascal komplex számokkal tud-e boldogulni?
meg hát ott vannak a transzcendens egyenletek --> szögfgv, log stb... meg ugye vannak a diffegyenletek (még nem tanultam őket), azok megoldásához már be kéne építenem a deriválást és az integrálást...
más nyelvben, pl. C-ben már egyenletek, vagy az analízis megoldható?
Persze, van a Pascalban komplex szám adattípus valamelyik unitban, az nem kérdés, hogy megoldható-e a feladat benne.
Én C-ben programozom, nekem sokkal kényelmesebb a Pascalnál, és persze találhatsz forráskódot az interneten, ami egyenletek megoldására alkalmas, de ahhoz, hogy bármilyen alakban felírva meg tudja őket oldani a programod, neked kell hozzátenned ezt a részét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!