Google Drive táblázat, dátum kiírás?
Hello!
Google drive táblázatban szeretném megoldani ,hogy ha beírok bármit a c oszlopba, a d oszlopba a rögzítés dátumát írja ki, ami nem változik minden nap , =IF(C1=COUNT(TEXT());"";TODAY()) ezzel próbáltam eddig és ki is írja a mai dátumot ,de sajnos minden nap megváltozik az aznapi dátumra. Valaki tudna segíteni, hogy hogy tudnám megoldani ,hogy ne változzon?
Szia.
Saját függvény a megoldás (szerintem):
A táblázatban : Eszközök menü - Szkriptszerkesztő menüpont. Megjelenik egy új fűl azon egy táblázat egy pár opcióval, válaszd a Üres projekt linket. A kód.gs jelenik meg benne a következő függvénnyel :
function myFunction() {
}
Töröld ki a függvényt ami benne van.
Az cellaváltozáskor lefutó függvény a következő :
function onEdit(e){
}
Innentől kezdve két módszer van (szerintem) :
1. Megjegyzésként iratod bele a dátumot (Ha a dátummal műveletet kell végezni akkor nem megoldás).
Minden megjegyzést tartalmazó cella jobb felső sarkában megjelenik egy kis háromszög, ha ráviszed az egeret kiirja a cellához tartozó megjegyzést, ha a módositás dátumát teszed a megjegyzésbe akkor azt irja ki. Itt a függvény a dátum berakására a megjegyzésbe :
function onEdit(e){
// Set a comment on the edited cell to indicate when it was changed.
var range = e.range;
range.setNote('Last modified: ' + new Date());
}
A másik megoldás amikor a módositott cella mellé rakod be a dátumot egy cellába (Ebben pedig az a gond, hogy nincs leelenőrizve, hogy csak akkor dolgozzon amikor a "C" oszlopba irkálnak, tehát ha az A1-be irsz akkor a B1-be automatikusan irja a dátumot, de ez egy két feltétellel megoldható (szerintem) :
function onEdit(e){
var Sheet1 = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
var Range1 = Sheet1.getActiveRange();
var Range2 = Range1.offset(0, 1);
Range2.setValue('Last modified: ' + new Date());
}
Kipróbáltam mindkét módszer müködött. (A már leirt megkötésekkel, megjegyzés illetve a módositott cella melleti oszlopba irja a dátumot.
Sok sikert.
Üdv.
A következő dolog maradt ki a leirásból :
Amikor kész a függvény (onEdit(e)) el kell menteni (adni kell neki nevet), majd ezen a fülön lévő menűből : Közzététel - Tesztelés bővitményként menüponttal (ami után megjelenik egy ablak) össze kell kapcsolni a google táblázattal a megirt függvényt.
Elvileg ebben az ablakban három pont vann, de az első pontnál csak egy választási lehetőség van (legalábbis nekem) Verzió kiválasztása : Tesztelés a legújabb kóddal.
Második pont : Telepitési konfiguráció, ide én a Telepitve és bekapcsolva opciót választottam. (De lehet felhasználóra vagy dokumentumra is állitani)
Harmadik pont : Dokumentum választása, ide pedig azt a google táblázatot kell választani amiben a függvényt használni szeretnéd.
Sok sikert.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!