Amikor még nem volt olyan program, amivel programozásnál a szöveget át lehetett konvertálni a számítógép nyelvére, akkor hogy készítették el a programozási feladatokat?
Kérdező, azt se felejtsd el, hogy a hajdani programok bonyolultsága meg sem közelítette a maiakét, és a processzorok utasításkészlete is sokkalta szűkösebb volt. Néhány tucat vagy néhány száz gépi utasítást egy okos ember meg tudott tanulni, és a papíron megtervezett folyamat megfelelő helyeire beírni. Ha valaki nincs rászorulva a gépi kód használatára, nem tudja elképzelni, hogy a számok az ember számára is érthető utasításokká elevenedjenek, de a régi programozók úgy olvasták a hexakódot, mint te a Blikket. Egyik haverom ilyen figurák mellett dolgozott, ő mesélte, hogy leálláskor a guruk végignyálazták a tömör hexakódban ékező ötven oldalas hibajelentést, és kiszúrták a hiba okát.
Én magam soha nem próbálkoztam gépi kóddal, de assemlyvel sokat szórakoztam, és mondhatom, elég jól rá tud állni az ember agya, hogy a magasabb szintű nyelvek összevont nagyobb egységei helyett regiszterműveletekben és memóriacímekben gondolkodjon. Ha egy lefordított assembly-programomba hexaeditorral belenézek, pont azt látom, amit gépi kódban is begépelhettem volna, ha nem vagyok ilyen kényelemszerető természet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!