Miért csak a profi (=legjobb), a protekciós, a pénzes (képes az ország másik végéből a másikba is utazni akár), vagy a nyalizós kell szakmai gyakorlatra?
Nem sértésnek szánom a kérdést, de sajnos ezt figyeltem meg.
Aki nem a legjobb és nincs ismerőse; se pénze arra, hogy pl. Szegedről felszáguldjon Budapestre és ott lakjon egy hónapig egyedül; emellett nem nyaligép és persze nem a legjobb, az nem kell.
Ti mit gondoltok erről?
Bárki, aki nem a legjobb, az menjen is a levesbe?
Olyan válaszokat nem szeretnék, hogy:
hát minek nem gyakorolsz? vannak projektjeid?
inkább ne írjatok. :)
Persze nem arról az emberről beszélek, aki a programozó szakra csak melengetni a fenekét jár be. Hanem arról, akit érdekel és programozik is, de nem a legjobb és nemcsak dísznek van a szakon.
Ismerek min. egy embert, aki nem kellett sehova, mert nem budapesti (pedig ott lett volna több hely is, ahol tárt karokkal fogadták volna), nincs pénze (és mersze) egyedül felutazni az ismeretlenbe, vagy az iskolai nemtörödömség miatt nem jött össze neki a gyakorlat. (Nem a diák részről és ne menjünk bele.)
Akinek nincs pénze, nem pesti, nem a legjobb, 0 ismerőse van, az húzza le magát?
El kell adnod magad...nem nyalizásról meg pénzről van szó, hanem a jó dumáról. Én is visszahúzódó természetű vagyok viszonylag naiv életfelfogással, de amikor kikerültem az egyetemről, pénz és tapasztalat nélkül hamar rájöttem, hogy néha nem előny a szerénység. A szülővárosomban esélyem sem volt elhelyezkedni ezért nekimentem a nagyvilágnak. Egy állásinterjún meg kell győznöd a népet, hogy te vagy a megfelelő az adott pozícióra. Nem is biztos, hogy a legjobbat keresik lehet, hogy csak egy középszintű programozót keresnek kevesebb bérért.
Az, hogy nem vagy budapesti hamar ellensúlyozható ha elmondod, hogy van állandó lakhelyed a városban (nagynéni, nagybácsi...hazugság).
Igen, aki nem a legjobb, az menjen a levesbe!
sarcasm félretéve ellentmondások vannak a kérdésedben.
"miért csak a profi, pénzes, nyalizós kell szakmai gyakorlatra?"
utána megkérdezed, hogy "bárki, aki nem a legjobb, az menjen is a levesbe?"
Az előbbiek szerint nem, ha van pénze/nyalizós.
Egyébként a "nem a legjobb" elég nagy halmaz.
Ha nem kellesz sehova az nem azért van, mert nem te vagy a legjobb/pénzes/nyalizós.
Köszi a válaszokat és még jöhetnek. :)
#1:
na igen, az hazugság. De kb. mi közük hozzá? Úgyis ingyéééééééé dolgoztatnak, szóval a te dolgod, hogy hogyan oldod meg. Ha előtte dolgoztál gyárban diákmunkásként, akkor ott a pénz, vagy pénzelnek a szüleid vagy rokon, de mi közük hozzá?:D
#2:
valóban ott hiányzik 1-2 feltétel.
Így lenne helyesebb:
Bárki, aki nem a legjobb ÉS nincs pénze ÉS nem nyaligép ÉS nem protekciós, az menjen is a levesbe?
ÉS ez is:
de nem a legjobb és nemcsak dísznek van a szakon és nincs ismerőse(=protekció) és nincs sok-sok pénze és vidéki(Budapesthez képest még Záhony is vidék.)
Ne törődj te mással...jelentkezz és ha mázlid lesz felvesznek. Minden állásinterjú előtt nézd meg, hogy miket kérnek és mint egy vizsgára készülj fel rendesen.
Több száz felkészítő filmecske van amely elmondja, hogy mire számíts állásinterjún. Pozitív, negatív dolgok, a célok között pedig szerepeljen a negatív dolgok kiküszöbölése.
Amúgy hány éves vagy? Ha fiatal vagy, akkor nem is elvárás, hogy te legyél a legjobb. Látniuk kell rajtad a motivációt, az elszántságot, hogy képes vagy még fejlődni.
Én most gonosz leszek. Csak az nem talál magának szakmai gyakorlatot aki nem is igazán keres. Sehol sem elvárás szakmai gyakorlatnál hogy pénzes legyél, benyaljál, protekciód legyen vagy te legyél a szakmádban a legjobb.
Ha mindenki csak a legjobbat venné fel, akkor senki sem kerülne szakmai gyakorlatra. Még csak szakmai tapasztalatot sem várnak el sokszor, hiszen pont ez a lényege a szakmai gyakorlatnak.
Ha egy cégnél van 5 nyitott pozíció, azt a oda jelentkező legjobb öt jelölt fogja megkapni. Szerencsére sokkal több a nyitott pozíció általában mint a jelentkezők száma és csak a népszerűbb cégek telnek be, így ha jelentkeztél egy céghez ahol van üres pozíció, csak akkor tudom elképzelni hogy nem vesznek fel, ha úgy látják hogy abszolút semmit nem értsz az egészből és csak hátráltatnád a cég munkáját. De a leírásod alapján nem erről van szó.
Hadd kérdezzem meg, mégis hány Szegedi céget kerestél meg és hívtál föl telefonon szakmai gyakorlat lehetőségéről érdeklődve? 20? 50? 100? Könnyen ki lehetne deríteni mi lehet a baj..
Az iskola ugyan segíthet, de nem feladata céget keresni helyetted. De ha körbe kérdezel, tanároknál, a tanszéknél, gyakorlatvezetőknél, doktoranduszoknál, biztos hogy tud valaki segíteni ha nem megy egyedül.
Ezen kívül lehet hogy csak nekem tűnt fel, de nagyon sokszor hangoztattad hogy "nem vagy a legjobb". Ez még is mit jelent? Hogy átlagos vagy? Minden átlagos informatikus húzza le magát? Ez így elég nagy hülyeség, remélem belátod. Vagy értsük úgy hogy rossz vagy a szakmában? Akkor viszont érthető a cégek reakciója.
Mindenesetre nem firtatva tovább a dolgot, ha még szakmai gyakorlatot sem találsz, nem tudom mit fogsz csinálni álláskeresésnél, aminek már van tétje is (nem csak neked de a cégek számára is). Azt ajánlom ne add fel pár kudarc után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!