Megtudná nekem oldani valaki ezt a feladatot? (Pascal)
Az a gondom, hogy sehogy sem tudom megcsinálni ezt a programot:
Egy olyan programot kell csinálni, amelyik bekéri az egyik pontnak a koordinátáit és a másiknak is és megtudja,
hogy közöttük hány egészszámú pont van. Vagyis ha beíjuk, hogy x1,y1(0;0) és x2,y2(3;3) akkor ki kell, hogy írja a 4-es számot, mert ezek közt a pontok közt 4
egész pont a távolság. Remélem érthető volt :D Ja és még az, hogy a legnagyobb közös osztó és/vagy legkisebb közös többszörös témához kapcsolódik.
Hát, pár rövid sor kód, úgyhogy leírom, hátha tanulsz belőle valamit:
program valami;
uses math;
var
x1, x2, y1, y2 : real;
begin
write('x1 erteke: ');
readln(x1);
write('y1 erteke: ');
readln(y1);
write('x2 erteke: ');
readln(x2);
write('y2 erteke: ');
readln(y2);
writeln('tavolsag egesz pontokra kerekitve: ',trunc(sqrt(power(x2-x1,2)+power(y2-y1,2))));
readln;
end.
Hogy világosabb legyen
A szakaszt képzeld el a rózsaszínnel jelölt háromszög átfogójaként, és a Püthagorasz-tétel alapján számold ki a hosszát, majd ennek vedd az egész részét. A befogókat értelemszerűen a két x illetve a két y koordináta különbségeként kapod. A programban természetesen nincs szükség az a, b, c megnevezésekre vagy ilyen nevű változókra, az ábrán csak azért használtam, hogy jobban felismerhető legyen a tananyag. A kivonáskor egyébként a változók sorrendje mindegy, legfeljebb mínusz értékű oldalhosszt kapsz, ami a végpontok elhelyezkedésétől függően így is előállhat. Ennek nincs jelentősége, mert a négyzetre emelések után mindenképpen pozitív értéket kapsz. Vízszintes vagy függőleges szakasz esetén nem volna szükség erre a megoldásra, de nem is okoz hibát: Tekintheted úgy, hogy az egyik befogó 0 hosszúságú, tehát a másik hossza azonos lesz a szakaszéval, így a képlet ilyenkor is működik, vagyis ez az eset sem igényel eltérő kezelést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!