A lyukkártyás időszakban (pl.80-as évek eleje) hogyan vitték fel a lefordított programot a lyukkártyára? Kinyomtatták a fordító output-ját, aztán az írógépszerű kártyalyukasztóval kézzel belyukasztották a kártyára a binárist?
Figyelt kérdés
2015. jan. 25. 20:54
1/3 anonim válasza:
Ebből én azt vettem ki (a Működése részből), hogy voltak ám komolyabb lyukasztók is, nem csak írógépszerűek, ahogy írod. Tehát én szerintem simán volt olyan számítógép, ami lyukkártyát tudott lyukasztani a fordítás alatt/végén.
Egyébként van itt egy ilyen mondat:
"Az 1960-as évektől kezdődően az interaktív adatbeviteli lehetőségek fokozatos elterjedésével a lyukkártya fokozatosan vesztett számítástechnikai jelentőségéből."
Szóval a '80-as években már valószínűleg kevés helyen használtak lyukkártyát.
2/3 SimkoL válasza:
Én a '80-as években egy XT és telexgépek közötti 'kommunikációra' használtam lyukszalagot. Relatíve gyorsan lyukasztott, igaz olyan volt a hangja mint egy kalapácsos terménydarálónak. Külön csináltattunk neki a gumi felfüggesztésű állványt mert képes volt az asztalról lemászni. Speciális olajozott szalag kellett hozzá, tudott öt és nyolcsorost is lyukasztani és olvasni is. Arra már nem emlékszem, hogy a soros vagy a párhuzamos porton kommunikáltak egymással. Egy kisebb program vezérelte - nem is lehetett nagy mivel egy 360 K-s floppyn volt minden, DOS és a járulékos programjaink is. Egy élvezet volt vele dolgozni.
3/3 anonim válasza:
Voltak lyukasztógépek, ezek mindegyike egy-egy számítógép volt, de létezett asztali mechanikus lyukasztógép és kisebb, kézi, szimplán mechanikus lyukasztó is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!