Codecademy-ban tanulom a Pythont, de elakadtam, tudsz segíteni?
Nem értem, hogy mit kéne csinálnom. 23%-nál vagyok a tanulásban, de most megakadtam.
Valaki tud segíteni? Az lenne a legjobb, ha el is magyarázná valaki, persze, ha nem túl nagy fáradság.
De az is elég lenne számomra, ha csak megmondaná az instrukciókat.
Hibás sor:
new_word = word + word[0] + pyg
A lényeg az lenne, hogy az eredeti word első betűjét leszedd az elejéről és a végére fűzd. A fenti példával nem szeded le az első betűt, bár a végére odafűzöd még egyszer.
Helyesen:
new_word = word[1:len(word)] + word[0] + pyg
A word[1:len(word)] jelentése: az eredeti word szó a második betűtől kezdve a szó végéig. A len(word) a word hosszát adja vissza. Egyrészt azt kell figyelembe venni, hogy a sorszámozás nulláról indul, így egy n betűs sző utolsó betűje n-1 indexű. Ezért ha len(word) elemet kérnéd, az hibát jelezne. DE, amikor intervallumot adsz meg, mint fent, akkor a második szám már nincs benne az intervallumban. Például ha úgy adnád meg, hogy word[2:6], akkor az a 2, 3, 4, 5 indexű karaktereket tartalmazná, de a 6-ot már nem. Tehát a len(word) eggyel túllő a célon, de mivel ez már nem kerül hívásra, ezért valóban az utolsó elemig adja meg a word részletet.
Annyit még hozzátennék hogy nem szokás azt írni hogy
word[1:len(word)]
Ha elhagyod a kettőspont utáni részt akkor a szó végéig megy automatikusan. Ugyan így ha az az elejét hagyod el akkor a szó elejétől kezdi. Tehát írhatnád ezt is:
word[1:]
Ha hozzá akarod biggyeszteni az első karaktert a végére akkor
word[1:] + word[:1]
> 23%-nál vagyok a tanulásban
Hehe, csak azt hiszed. Hajrá és kitartás!
Köszi mindenkinek! :)
Hát igen, tudom, hogy ha 100%-ra érek, akkor sem fogok mindent tudni, ezzel csak az alap dolgokat szeretném megtanulni, utána pedig gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. :)
Bár ötletem sincs, hogy hogyan folytassam majd, ezért, ha valaki tud ötletet adni, azt szívesen fogadnám!
Még egy kérdésem lenne, ha nem gond, ideteszem fel.
Ugye interneten csinálom, de hogy tudnám bemásolni a Python-ba ezt az "egészet", hogy lássam működik-e? Mert a control c, control V nem működik, ha pedig egyesével ütöm be, akkor mindig kiír valami hosszú szöveget.
Feladatnak itt lesz ez:
Készíts egy játékot, ami létrehoz egy véletlenszerű, x jegyű számot (a játék elején lehessen megadni, hány jegyű legyen a gondolt szám), amit tippelgetéssel ki kell találni. Minden találgatás után írja ki, hány darab számjegy szerepel jó helyen, és hány darab olyan számjegyet adtál meg, amik szerepelnek a gondolt számban is, de más helyi értéken, mint ahová tippelted.
Például legyen a gondolt szám 5 jegyű: 12345 (az első jegy ne lehessen nulla!)
Tippem a 62723:
1 szám jó helyen szerepel (az első kettes), 2 szám rossz helyi értéken szerepel (a második kettes és a hármas).
Kiválóan lehet gyakorolni a hibakezelést: ne tudjak túl sok vagy túl kevés számjegyet tippelni, csak számot tippelhessek, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!