Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » (C++) Miért nem működik ez az...

(C++) Miért nem működik ez az egyszerű kód?

Figyelt kérdés

Az lenne a program lényege hogy egy szöveget átalakít úgy, hogy csak az angol abc betűi legyenek benne. Irtam egy kódot ami ha egy á betűt kab akkor a betűt ad vissza de nem működik.

char c;

cin>>c;

if(c=='á')

c='a';

cout<<c;

Igazából tudom hogy miért nem jó a kód. A forrásban megadott ékezetes karakterek hex kódja nem azonos a konzolban írt ékezetes karakterekével. PL ha a forráskódban az van, hogy :

char c='á' akkor így c hex értéke -31

viszont ha a konzolban inputtal adunk neki értéket és ugyanúgy á betűt adunk be neki

char c;

cin>>c; akkor c hex értéke így -96.

Ez mitől van és hogy lehetne megoldani?

2014. dec. 31. 10:04
 1/3 anonim ***** válasza:

Kérdező:

Talán az lehet a gond, hogy a forráskódod és a konzol karakterkódolása eltérő.

2014. dec. 31. 10:52
 2/3 anonim ***** válasza:

[link]

Írd át úgy, hogy az legyen benne, ami ebben. Alapból ez van beállítva, láthatod is az 'á'-nál, hogy tényleg 160 (=256-96)

Egyébként a windows konzolban a output és az input kódlap is szokott különbözni, bár én nem tudom, hogy miért. Azokat is megpróbálhatod átállítani egyébként.

(system()-el, de inkább winAPI függvényekkel, setConsoleOutputCp() vagy valami ilyesmi, nézd meg MSDN-en)

2014. dec. 31. 11:06
 3/3 anonim ***** válasza:

Használj UTF-8-at, vagy Unicode-ot.

A Windows cserélgeti a 8-bites karaktertáblákat, így az 'á' glyph nem mindig azonos helyen található.

2015. jan. 10. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!