Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Gyakori kijelentés, hogy nem...

Gyakori kijelentés, hogy nem létezik 100%-os biztonság, feltörhetetlen kód vagy program, biztonságos oprendszer, stb. De mi ennek az alapja? Van erre valamilyen keretek között valamilyen matematikai bizonyítás, vagy ez csak vélemény?

Figyelt kérdés

2014. dec. 23. 09:30
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:

"(ami ugye azt jelenti, hogy a programozó szándékai ellenére sem MÓDOSÍTHATÓ a működése)"

Programozashoz Hozzanemertisz Fogalomzavaritisz korban szenvedsz.

Minden nyilt forraskodu program mukodese modosithato _LEGALISAN_, barki szamara. technikailag pedig barmilyen program mukodese modosithato.

Amire szerintem te gondolsz, az az eloirasoknak nem megfelelo mukodes. Azaz, peldaul az az eloiras, hogy semmilyen, kulso halozatrol erkezo uzenetsorozat segitsegevel ne lehessen egy adott definiciotol eltero mukodest eloidezni. Viszont, ennek semmi koze ahhoz, hogy a program modosithato-e.

2014. dec. 24. 01:45
 22/36 anonim ***** válasza:

100%-os biztonságról megírták már sokan a véleményüket.

Nem egészen értem, hogy mire akarsz kilyukadni, kedves kérdező. Egy operációs rendszer sem 100%-os biztonságú, egy irodai programcsomagra sem lehet azt mondani, hogy hibátlan...

És ha csak az előállításra, funkcióra, terjesztésre stb. gondolsz, beláthatod, hogy a 100%-os hibátlansághoz az kell, hogy szinte végtelen ideig ellenőrizzék a programot terjesztés előtt, ami ugye nem megengedhető. Létezik kiadási határidő, és ha sietni kell, akkor elsietik a dolgokat. Ezért vannak mindig biztonsági frissítések. De mindig felbukkannak újabb hibák, újabb cselek, amivel a biztonságot ki lehet játszani.

2015. okt. 11. 20:08
 23/36 A kérdező kommentje:
At állítod, mindig van hiba. Ennek a mindig-nek kérdeztem rá a bizonyítására, nem látom bizonyítva.
2015. okt. 11. 20:31
 24/36 anonim ***** válasza:
Van egy 200 karakteres jelszavam. Ha a 200 karakterből álló összes kombinációt kipróbálod az egyik a jelszavam lesz. A programól pedig annyit, hogy ha a te gépeden van akkor azt csinálsz vele amit csak akarsz, ahogy a házad is a tied, akkor fested pirosra amikor akarod, ha nem tetszik a bútor kidobod, esetleg kicseréled, ugyan így megteheted a programban lévő kóddal is.
2015. okt. 11. 20:51
 25/36 anonim ***** válasza:

# 23/24 Időpont ma 20:31

Axiómaként kezeljük, illetve tapasztalaton alapuló bizonyítással. Eddig minden programban volt hiba, minden védelmi rendszert ki lehetett valahogy játszani, egyszerűen túl sok a támadási felület, a programozó nem Tefal, hogy mindenre gondol.

Bár tény, hogy egyre inkább a felhasználói butaság a biztonság legnagyobb kockázata, nem a kód.

2015. okt. 11. 23:12
 26/36 A kérdező kommentje:
a kérdésre keresem a választ, tehát szerinted nincsen, mert még nem találkoztál vele, de attól még lehet, és egyébként nincsen igazad, mert egy hello world programon csak nincsen rés, gondolom ha empírikusan nézed, akkor is csak egy adott komplexitás fölött tapasztalható a hiányosság, ezt meg lehet becsülni? ugyanakkor a kérdésem nem erre vonatkozott, én el tudom képzelni, hogy adott komplexitás fölött vagy határértékben matematikailag is belátható emberi hibától függetlenül, vagy pedig valójában nem igaz az állítás, és mondjuk a jövőben intelligens automaták akár tökéletes programot is tudnak készíteni valamilyen szempontból, persze jó kérdés már ennek a tökéletességnek a matematikai definíciója is
2015. okt. 12. 08:28
 27/36 A kérdező kommentje:
"tapasztalaton alapuló bizonyítás"-al sikerült egy olyan szót kreálnod, ami önmagában ellentmondás :)
2015. okt. 12. 08:30
 28/36 anonim ***** válasza:

"tapasztalaton alapuló bizonyítás" csak matematikailag ellentmondás. Én pedig adtam egy nem matematikait. Az a baj, hogy te olyasmit keresel ami azért nem létezik, mert nem létezhet. Arra sincs bizonyítás, hogy a háromszögnek 3 oldala van. Axióma.

A Wright fivérek előtti évszázadokban is teljesen jogos és "bizonyított" tény volt, hogy az ember nem tud repülni. Miután bejöttek a különféle motorok, azután is teljes joggal vélték lehetetlennek. Aztán Wrighték behozták a képletbe a saját motorukat és rácáfoltak mindenkire. De ettől még a többiek állítása az adott körülmények között nem volt "nem igaz" állítás, csak mert nem számoltak olyan dologgal, amivel nem lehetett számolni.

A hello world programon már említették, hogy az a rés, hogy pl. visszafejted a bináris kódot, és átírhatod. Vagy az épp aktuális konzolt buherálod meg úgy, hogy a Hello World kiírást értelmezze úgy, hogy kapott egy Format C: parancsot. A "feltörés" "biztonság" szavak az IT-ben nem teljes azonosak a hétköznapi értelemben vett szavakkal.

Extrém példa:

Tuti biztonsági rendszert telepítesz a házba. De például az ellen biztos nem véd, ha egy helikopterről levegő-föld rakétával kirobbantják a tetődet. Akkor telepítesz olyat ami véd ez ellen. Akkor lehet, hogy a föld-föld rakétától nem fog védeni. Jó, telepíted ezt is. Akkor megemelik a gáznyomást a csővezetékedben, hogy elég legyen a TV-t bekapcsolni, hogy robbanjon...

Érted már?

Az állítás pedig attól még a jelenben igaz, hogy a jövőben esetleg automaták fogják gyártani a tökéletes szoftvereket.

Igen, a hiba az emberben van, ám a kreativitás is. Nem biztos, hogy egy "programgyártó program" a jövőben mindenre fog tudni gondolni amire az ember.

2015. okt. 12. 09:26
 29/36 anonim ***** válasza:

Te egy elméleti kérdésre vársz gyakorlati igazolást/cáfolatot bizonyíték formájában. Elméletileg nem kizárt, hogy a Holdon koboldok laknak csak jól elrejtőztek előlünk, bár a racionalitás alapján ennek gyakorlati esélyét nem látjuk.

Bennem egy másik kérdés merül fel:

Van ennek kérdéssel kapcsolatosan való vitának bármilyen értelme? Bizonyítsd be, kedves kérdező! :)

2015. okt. 12. 16:55
 30/36 A kérdező kommentje:

nem tudom, hogy ugyanaz a személy vagytok-e, de nagyon félreértettétek a kérdésemet, hogy pontosan miért nem tudom, mert utólag elolvasva is világosnak tűnik

én egy gyakorlatban hangoztatott állításnak a precíz matematikai megfogalmazására vonatkozó precíz elméleti választ kérdeztem, az elméleti kérdésre elméleti választ, márha valamilyen rendszerben meg lehet fogalmazni valami hasonlót. sokféleképpen lehet(ne), engem bármilyen eredmény érdekel ezzel kapcsolatban, ha létezik

2015. okt. 12. 20:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!