Valamilyen képlet alapján tudnék olyan sorozatot írni, amelynek tagjai csak viszonylag ritkán ismétlődnek? (bővebben lent)
Gondolok itt hasonló képletre mint a Fibonacci számok, csak a sorozat lehetőleg ne nőjön hanem bizonyos tartományon belül mozogjon... Ha létezik ilyen képlet és az is érdekelne hogy matematikailag hogy hívják amit szeretnék...
Tehát adott a képlet, a program elindulna a sorozat első tagjától és a képlet alapján generálná a sorozatot...
Milyen témának kell utánanézni, olvasni?
Nem várom el hogy bárki bármit is megírjon, sima képletek és magyarázatok jók lennének nekem.
Én nem értem, ezt az első válaszolónak írtad? Miért?
A legtöbb véletlengenerátor pontosan úgy működik, hogy megadsz neki egy seed-et, és ugyanarra a seedre ugyanazt a sorozatot generálja. Máshogy egyébként nem is működhetne, mivel determinisztikus.
Szia.
#1-es jót irt. Ha beállitod a kezdőértéket (randseed) akkor mindig ugyanazt az értéket adja vissza.
De ha az nem jó akkor próbáld a következőt :
Kétjegyű számokkal megy a dolog - de bármeynnyi jeggyel eljátszhatod (ez is fajta véletlen szám generátor - de a véletlen szám generátor nem kétjegyű számokkal dolgozik,hanem 7-8 jegyű számokkal).
Fogod a kétjegyű számot megcseréled a számjegyeket és összeszorzod a két számot (vagy négyzetre emeled a számot, vagy a szám ötszörösével szorzod a számot, vagy a felével, itt csak a fantáziád szab határt a dolognak). Az eredmény első két számjegyével eljátszod ugyanazt, egy idő után ismétlődni dog a sorozat. De kibővitheted 3 vagy 4 esetleg 5 jegyű számokra is, akkor az ismétlődés később fog jelentkezni :
Pl. kezdőérték : 11 :
11*11=121, 12*21=252, 25*52=1300, 13*31=403, 40*04=160, 16*61=976, 97*79=7663, 76*67=5092, 50*05=250, 25*52=1300, innentől ismétlődik a sorozat.
Sok sikert.
Üdv.
Veszel három, elég nagy prímszámot például innen:
aztán mindig az előző eredménnyel számítod a következő értéket:
x = p1 * x + p2 mod p3.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!