Assembly programozás, valaki tud segíteni?
Figyelt kérdés
Nos, az a helyzet hogy egy floppy lemezképfájl első 512 bájtjába (első szektor) írtam egy bootloadert. A második szektorba (második 512 bájt) írtam egy rövid kódot ami képes kiírni egy nagy 'H' betűt a képernyőre. A bootloader elvégzi a floppy lemez resetjét (ah(0x00), dl(0x00(az első meghajtó-floppy)), int 0x13 BIOS lemezkezelési megszakítás), ,majd elvégeztem a lemez első oldalának első cilinderének második szektorán az olvasást (ahova írtam a karakterkiíró kódot) a 0x8000:0x0000 célcímre, majd jmp utasítással a címre ugrok, de nem csinál semmit. Tulajdonképpen kernelhívást akarok csinálni bootloaderből. A lemezképfájlt Oracle VM Virtualboxban futtatom. Valaki tud segíteni?2014. nov. 20. 16:08
11/20 A kérdező kommentje:
Nem találgatva csinálom hanem csak nem működik a dolog ennyi.
2014. nov. 20. 19:45
12/20 anonim válasza:
Nincs direkt es:bx ugrás. Egy lehetésges megoldás az indirekt far jmp vagy a
pushf
push es
push bx
iret
13/20 anonim válasza:
@Reiber Péter: Óriási pirospont a Rodek-Diós jegyzetért!
14/20 A kérdező kommentje:
2014. nov. 21. 16:53
15/20 A kérdező kommentje:
A boot.asm (bal felső sarok ) fájlban azt írtam hogy első sáv, az nem első sáv hanem a floppy első oldala , hiszen már a cilindert azelőtt közvetlenül megadtam, egy kicsit elírtam a forráskód azon kommentjét.
2014. nov. 21. 17:12
16/20 anonim válasza:
jmp $ kapásból teljesen felesleges a végére, mivel közvetlenül előtte feltétel nélkül elugrasz a 0x8000:0x0000 címre.
Emellett, ha jól emlékszem a régi szép időkre, csak a szektorok indexelése kezdődik 1-től, a cylinder nem, ergo rossz szektort olvasol be.
17/20 A kérdező kommentje:
gyanítottam
2014. nov. 21. 17:55
18/20 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm működik végre bár végtelen ideig írja ki a h betűt tehát valóban nem kell a jmp $ még egyszernagyon köszönöm ezer hálám a válaszadóknak végre elkezdhetek operációs rendszert írni :)
2014. nov. 21. 17:58
19/20 A kérdező kommentje:
a 8.válaszadót kiemelten megdicsérem :)
2014. nov. 21. 17:59
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!