C#-ban a While függvényt hogy kell használni, és mit jelent a programban itt?
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
namespace VezetéknévKeresztnév5
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("Jancsinak 5000 Ft-ja van.");
Console.WriteLine("1 - mozijegy: 1490 Ft");
Console.WriteLine("2 - pop + kóla: 990 Ft");
Console.WriteLine("3 - mosdó: ingyen");
Console.WriteLine("4 - mindent megvett ami kell");
int penztarca = 5000;
int menupont = 0;
while (penztarca > 0 || menupont == 4)
{
menupont = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
switch (menupont)
{
case 1: penztarca = penztarca - 1490; Console.WriteLine("Pénzed maradt: {0}", penztarca); break;
case 2: penztarca = penztarca - 990; Console.WriteLine("Pénzed maradt: {0}", penztarca); break;
case 3: penztarca = penztarca - 0; Console.WriteLine("Pénzed maradt: {0}", penztarca); break;
case 4: Console.WriteLine("Pénzed maradt: {0}",penztarca); break;
//default: Console.WriteLine("Viszlát!");
}
}
Console.WriteLine("Pénzed maradt: {0}", penztarca);
Console.ReadKey();
}
}
Mit jelent ez: || és mit jelent, a felkiltójel, hogy kell használni?! csöggentett mobilnetem van, szóval nem tudok linkeket nézni, és nem kérek google, és egyéb idegesítő válaszokat... előre is köszönöm!
A "while" szó melletti zárójelben egy kifejezés van, ami ha logikailag igaz, akkor lefut a kapcsos zárójelek közötti ciklustörzs (utasítások). Ez ismétlődik újra és újra (igaz a kifejezés? ha igen, akkor lefutnak az utasítások) amíg a kifejezés hamissá nem válik.
A jelen példában a || operátor VAGY típusú logikai kapcsolatot jelent. Tehát a while ciklusunk kifejezése "magyarul" így szól: penztarca értéke nagyobb-e mint nulla vagy menupont értéke pontosan egyenlő-e 4-gyel.
A ciklustörzset csak röviden írom le: menupont változó új értéket kap (felhasználó adja meg), majd ezt a bekért értéket switch-case szerkezettel vizsgálja (ezt a változót több értékkel összehasonlítja pl: 1,2,3,4). A switch-case szereket itt a menupont változótól függően változtatja a penztarca értékét és kiírja egy rövid szövegben az értékét.
Majd a switch-case után kiírja a penztarca értékét és bekér egy karaktert a felhasználótól.
A while nem függvény hanem egy vezérlési szerkezet: ciklus.
Használata:
while (ciklusfeltétel)
{
ciklusmag
}
A || jelentése "vagy", a felkiáltójel pedig a tagadás.
Jajj már megint te?
Hogy a fenébe tudod napok óta folyamatosan szarul leírni azt, hogy switch?
Fogj már egy nyamvadt könyvet vagy netes anyagot és olvasd el az elejétől, mert rémálom amit itt művelsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!