C#-ban halandó nyelven eltudná magyarázni valaki részenként hogy mit jelent ez?
Tehát minden egyes apró részlet, mi-ért 0 az int, és mi ez az egész... nagyon egyszerű a dolog, de nem értem, és légyszíves ne ajánljatok google linkeket, mert ott csak szakzsargon leírást találok.
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
namespace ConsoleApplication1
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
int szam = 101;
for (int i = 0; i < szam; i++) //i++:i=i+1
{
//páros számok kiíratása
if ((i % 5 == 0) || (i % 7 == 0))
{
Console.Write("{0} ", i);
}
}
Console.ReadKey();
}
}
}
int szam = 101;
- a szam változó 101
for (int i = 0; i < szam; i++) //i++:i=i+1
{
//páros számok kiíratása
- i-hez mindig hozzá ad 1-et és amíg kisebb ez az i a szam-nal (101-nél, addig csinálja ezt:
if ((i % 5 == 0) || (i % 7 == 0))
{
Console.Write("{0} ", i);
}
- a % jel emlékeim szerint a maradékos osztást jelenti. Tehát ha i osztva 5-el vagy 7-el nulla maradékot ad, akkor kiírja a program azt hogy: {0} i (i helyén természetesen egy szám van, ahol a ciklus tart.
Már egy ideje nem szórakoztam ilyennel, csak azért válaszoltam mert még nem jött normális válasz, ha valamit nem jól írtam akkor úgyis kijavítanak (remélem).
Ez egy for ciklus, ami úgy megy, hogy mikor odaér a ciklushoz, akkor csinál egy i nevű változót, és a 0 étéket adja neki. Megvizsgálja, hogy i kisebb-e, mint a "szam" (ami 101 ezesetben), majd elvégzi a {}-k között lévő utasításokat, majd az i-t megnöveli 1-gyel (i++). Ekkor újra megvizsgálja, hogy i kisebb-e még, mint a "szam", ami változatlan maradt, majd újra elvégzi a {}-k közötti műveleteket, újra hozzáar 1-et i-hez (i++), újra megvizsgálja, és így tovább. Ha eljut odáig, hogy megnövelte i-t (i most lett 101), megvizsgálja, hogy i kisebb-e még, mint a "szam", (tehát 101 kisebb-e még, mint 101), rájön, hogy nem igaz, így a {}-ek utáni részre ugrik (Console.ReadKey(); ), és folytatódik tovább a program
A gyakorlatban erre egy példa, ha szeretnénk, hogy pl. 20-szor csináljon meg vmit, pl. ugyanazt, amit most, akkor úgy csináljuk, hogy
for(int i=0; i<20; i++)
{
...
}
Ha szeretnénk, hogy a program futása közben döntsük el, hogy hányszor csinálja meg, akkor bekérünk a felhasználótól egy számot (Console.ReadLine azt hiszem), és ezt betesszük egy változóba, majd ezt a változót a for ciklus ()-ei között beírjuk a 20-as helyére
ui. páros számokt úgy íratnék ki, hogy
if(i%2==0) // az i-t 2-vel elosztva kapott maradékot adja vissza az "i%2" kifejezés
{
... (elvileg egyezik a tiéddel)
}
Ezen nem nagyon van mit nem érteni.
Max nem ismerhetsz egyes kulcsszavakat, operátorokat, de annak 2 perc utána nézni a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!