Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Van ötletetek, hogyan kéne...

Van ötletetek, hogyan kéne ezt a kis C programot megírni? Egy részét nem tudom, hogy oldjam meg.

Figyelt kérdés

A feladat az, hogy a felhasználótól beolvasok [0..100] közötti értékeket, amiket a program kirajzol, mint domborzatot. A kirajzoláskor a vízszintes tengely a 0 magasság és a # jelöl 10 egységnyi magasságot. A kirajzolást végző kódnak függvénynek kell lennie.

Szóval # jelekből kell egy domborzati térképet kirajzolni. A tömbbe beolvasás még könnyű és a kirajzolásra is van ötletem: csinálok egy for ciklust, benne pedig a printf annyiszor, ahányas a szám, osztva 10-el. De így én nem a domborzati képet kapom, hanem annak a 90 fokkal elforgatottját.

Hogyan kéne azt csinálni, hogy magát a domborzati képet rajzolja ki és ne az elforgatottat?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

2014. okt. 9. 17:45
 1/3 A kérdező kommentje:
Szóval az értékek tengerszint feletti magasságoknak felelnek meg.
2014. okt. 9. 17:46
 2/3 anonim ***** válasza:
Nézd meg, hogyan tudsz abszolút pozícióra ugrani a konzolképernyőn (hint: gotoxy). Majd rajzold le papíron a koordinátarendszert, aztán találd ki hogyan alakítod ki ugyanazt szépen a bal-felső origójú konzolablakban.
2014. okt. 9. 19:52
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi! Jelenlgeg itt tarok:

#include <stdio.h>

#include <stdlib.h>

int main()

{

int a[20];

int size=10;

int i,j,k,s=0;

printf("Irja be az adarokat egymas utan:\n");

for(i=1; i<=size; i++)

{

scanf("%d", &a[i]);

}

printf("Most a program kirajzolja a domborzatot:\n");

for(k=1;k<=size;k++)

{

s=s+a[k]/10-1;

printf("\n");

for(j=0;j<=s;j++)

{

printf("#");

}

s=0;

}

}

Ez nekem szépen kiadja a domborzatot # jelekből, de ugye az a baj, hogy a nullszint az Y tengely és nem az X. Ez persze csak egy vázlatprogram, próbálok rájönni, hogyan kéne az X tengelyre tenni a nullszintet.

Még nem tanultam a gotoxy függvényt. De ha jól értem, akkor kéne a for ciklusomba még for ciklust tenni, amiben a printf van, és egy adott x hely mellett az y fut 0-tól addig, ahány # jelet egymásra kell pakolnom. És ily módon függőleges oszlopokat kapok. Ez így jó elgondolás?

2014. okt. 10. 12:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!