Merre induljak?
16 éves vagyok, 3.éve járok egy ötéves gimnáziumba, év végén faktot kéne választani, és rám tört egy tanácstalanság a továbbtanulással/szakmával/munkával/jövővel kapcsolatban:)
Nagyon elkezdett érdekelni a programozás, de fogalmam sincs merre induljak... Késő már ehhez? Rengeteg programozási nyelvről hallottam (csak a nevüket, szóval semmi komolyabbat) nem tudom melyiknek olvassak utána, esetleg ha egymásra épülnek, melyik melyikre, vagy hogy egyáltalán mielőtt ennek neki esek, kéne-e valami tudás mellé.
Merre tudnék tovább tanulni, vagy melyik tárgyakra erősítsek? Gondolom informatika mg matek, de javítsatok ki, ha nem. Matekból jó vagyok, versenyeken is egész jó helyezéseket szoktam elérni. Informatikából is jó vagyok, értek a számítógéphez (ez alatt azt értem, hogy jobban kiigazodom rajta mint egy átlag 16 éves lány:D) és persze, érdekel is, nagyon.
Nem tudom, nyelvek számítanak-e, gondolom angol kell, közép az érettségiig minimum, de valószínűleg (és nagyon rá fogok hajtani) a felsőfokú meglesz. Mivel német iskolába járok, német felsőfok is lesz.
Milyen iskolákat nézegessek? Itthon hogyan fejleszthetném magam? Köszönöm előre is!!:)
Szia!
Azt kellene megérteni, hogy mi nem fogjuk tudni neked megmondani, hogy mit kezdj magaddal. Én Java-val és PHP-val kezdtem. Szerintem a PHP az egyik legkönnyebb ahol könnyen tudsz eredményt elérni. (Login, regisztráció, minifórum stb...)
A legfőbb dolog amit elkellene tudj dönteni, hogy web vagy desktop felé mennél. (Webre is már lehet nagyon látványos dolgokat csinálni)
Angol az kell nagyon, de a németnek meg simán csak örülj, mert ha mellé tanulsz majd angolt, mert a prog kényszerít akkor is 2 nyelvet fogsz már tudni.
Szakmavalasztassal kapcsolatban meg ülj le, tanulj meg valamit aztan programozd le. Majd meglatod tetszik-e. (mint mindenhol de talan a programozasban meginkabb fontos, hogy folyamatosan tanulj) kezdheted most :-D
Néhány gondolat:
- sosem késő :)
- a matek nagyon jól jön. Maga a konkrét matek része szerintem csak akkor, ha egyetemre mész. Viszont a logikus gondolkodás nagyon kell a programozáshoz.
- az angol nyelv elengedhetetlen: a fordító angolul szól hozzád, a doksi angolul van, a szakmai fórumok 99%-a angol, stb.
- én anno egy ált.iskolás infókönyvből kezdtem el Pascal-t tanulni és úgy haladtam tovább egyedül. Volt sok ötletem, és addig próbálkoztam, gugliztam, míg kifogytam belőlük. (Aztán az egyetem már adott feladatot:D meg később a munka:D)
- egyetértek #1-el, kéne irányt választanod: web vagy desktop (de egyébként később bármikor válthatsz)
- a PHP is jó ötlet. Ez a web vonal, de PHP előtt haladj szép sorban: HTML, CSS menjen kisujjból, aztán rakhatsz mögé PHP-t. Illetve akár előbb a JS-el is ügyködhetsz.
- ha inkább a desktop vonal érdekel, én a Python-t ajánlanám kezdő nyelvnek
- ha később komolyabban is ezzel foglalkoznál, a C++/C#/Java trió legalább egyikét mélyítsd el
- a nyelvek.inf.elte.hu-n találsz sok nyelvhez leírást
- viszont szerintem mielőtt prognyelvet tanulsz, egy picit művelődhetnél "programozási alapfogalmak" témában (Google segít)
- iskolák: ELTE-IK-n van programozó szak, de előtte azért nem árt elkezdeni a dolgokat, mert ott tempó van. És ide azért jól jön a matek előképzettség is (tapasztalat).
- hogyan fejleszd magad: tűzz ki feladatokat magad elé, egyre nehezebbeket, és csináld meg.
- fontos az is, hogy megtanuld használni a Google-t, és a dokumentációt, tudj önállóan haladni
Remélem segítettem. :)
Egyáltalán nem késő, egyre egyszerűbb dolga lesz az új programozóknak, pl 10 éve sokkal nehezebb volt elindulni, mint most(többek között azért, mert alig volt ember akinél volt internet, könyvekből kellett okulni, ez pedig nagyon lelassítja a folyamatot - arról nem is beszélve, hogy nem tudsz az adott problémára hirtelen rákeresni, simán lehet, hogy a könyvben egy szó sem esik róla). Szóval bőven időben vagy.
A matek akkor fontos, ha olyan területtel akarsz foglalkozni, ami a matekra épül(pl fizikai engine), a logika fontosabb, az minden területre kell(már ha nem akarsz gányolni). Nyelvtanulásnál sem a papír a lényeg, sőt, olyan dolgokról vagy semmit, vagy csak nagyon keveset fogsz tanulni, amire a programozásban szükséged lesz(szakszavakat, kifejezéseket), ezt a tudást magadra szeded majd a doksi olvasás közben.
Nem írtad, hogy konkrétan melyik terület érdekel, úgyhogy konkrét ötletet nem tudok adni(illetve csak azt tudnám, amit fent már leírtak). A c++\c# tudás piacképes, ezeket érdemes tanulni, mindig keresnek embert aki ért valamelyikhez - kezdésnek egy kicsit erős mindkettő szerintem, a python nagyon jó tanuláshoz(a szintaxisa talán a legegyszerűbb az összes nyelv közül(~csak a logikával kell foglalkoznod, nem fogsz azzal szívni, hogy kihagytál egy pontosvesszőt), rákényszerít a szép kódolásra, és rengeteg oktatóanyag van hozzá - ingyenesen is).
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!