Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egy progit nehéz lenne írni...

Egy progit nehéz lenne írni ami egy képből egy ember arcát felismeri?

Figyelt kérdés
szóval nem egy arcot hanem 1 adott ember arcát pl az enyémet és akkor kiírja a nevem. gondolom elég nehéz lehet mivel még nem találkoztam ilyennel de foglalkozik valaki ilyen fejlesztésekkel? valahogy csak meg lehet oldani mert énis felismerem az arcom ugyanazokból a pixelekbõl...
2014. szept. 28. 17:32
1 2 3
 11/24 uno20001 ***** válasza:

#10:

És ha az egyik képen aluról, a másik képen felüről van megvilágítva a delikvens?

2014. szept. 28. 19:08
 12/24 A kérdező kommentje:
nemtudom akkor mi van de most jöttem rá hogy a legnagyobb probléma az arcmimika lenne mert nagyon megváltozik minden ha mosolyog az arc. lehet hogy az arc izmait is felkéne térképezni?
2014. szept. 28. 19:14
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Na, ess neki, és írd meg a tapasztalataidat

Ann - az NN gondolom neuronháló, az A talán mesterséges.

Csak így googlizás nélkül gondolom. :)

2014. szept. 28. 20:27
 14/24 anonim ***** válasza:
Egyébként természetesen van ilyen program, biztos láttad már filmekben, de ott is csak annyit tud hogy kiválasztja a nagyon hasonló arcokat, a program kezelője meg dönt.
2014. szept. 28. 20:30
 15/24 A kérdező kommentje:
nekiesnék ha tudnek programozni:) én csak ötletgazda vagyok.
2014. szept. 28. 20:35
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ajánlom, hogy nézz utána az ANN-nek. Hosszabban Artificial Neural Network. Tulajdonképpen annyiból áll, hogy adsz neki sok-sok mintát és ő a tanítás után megmondja a súlyzói szerint, hogy hány százalékos az egyezés a jelenlegi arccal.

De ehhez előbb fel kell ismerd az összes fejet a képen (mert nincs értelme, hogy mindegyik pixelen és annak szomszédságán alkalmazd a hálót), majd mindezek után megvizsgálod a neuron hálóddal, hogy melyik arcnál mekkora az egyezés.

Sok mindennel problémád lesz mivel a fej lehet kisebb vagy nagyobb...a távolságtól függően, ugyanakkor a fényviszonyok is közrejátszanak, az orientációról pedig nem is beszélek.

A 3d-s ötlethez pedig nem elég egy kép. A kép az 2d-s. 3d-hez két kamerára van szükséged, melyek egyszerre csinálnak egy-egy képet ugyanazon környezetről. A kamerákat kalibrálnod kell (kiszámolod az egymástól való pozíciójukat, fókusz távolságukat). Ezek után mindegyik pixelnek az egyik képről meg kell keresd a párját a másik képen (stereo correspondence), majd háromszögeléssel kiszámítod a 3d-s koordinátákat. Tapasztalatból mondom, hogy a kapott koordináták nem lesznek pontosak. De structure from motion-nak nevezik az algoritmust amely 3d-s objektumot állítani elő képekből.

Az ann-es megoldást választanám a helyedben. Nagyon leegyszerűsítve beszéltem ezekről...a gyakorlatban sokkalta komplikáltabbak.

Az én tanácsom, hogy válassz valami egyszerűbb projektet, mivel ha nem lesz sikerélményed hamar beleunsz az egészbe. Lassan-lassan kezdd el a képfeldolgozást tanulmányozni, apróbb példákkal. Pár éven belül eljutsz odáig, hogy fel tudod mérni a probléma nehézségét.

2014. szept. 28. 20:37
 17/24 anonim ***** válasza:

simán képszerűen lehetetlen

nem csak mimika van

1 nap alatt nő annyi szőr egy férfin, hogy már nem egyezne

vagy 1 nap alatt lehetsz úgy megfázva, hogy megdagad az egész arcod

vagy pár hónap alatt fogyhatsz/hízhatsz annyit, hogy másképp néz ki az arcod

de én úgy tudom, hogy vannak annyira jók már, hogy az embernél is jobban "tippeli" meg, majdnem 100%osan

2014. szept. 28. 23:32
 18/24 anonim ***** válasza:

A képes ötlet nem működik, sry, vannak nagyon komoly 3d scannerek, azok tudnak normális 3d modellt előállítani képekből, de az rengeteg képet dolgoz fel - arról nem is szólva, hogy nem sima kameráról beszélünk, az mélységet érzékel, tehát alapból 3d képet kapsz.

Szemléltető

http://www.youtube.com/watch?v=H3WzY8EWM9s

Amint azt láthatod, a direkt erre a célra készült eszközök sem adnak száz százalékos eredményt.

2014. szept. 29. 03:44
 19/24 A kérdező kommentje:
szerintemmeg simán szoftveresen lehetne egy ilyet csinálni látszik az emberi arcon hogy a fény hogy törik meg ezáltal az arc pixeleinek mélységét is meg lehet határozni.
2014. szept. 29. 09:48
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire kened-vágod, akkor miért tetted fel a kérdést egyáltalán?

Agyf4szt tudok kapni az olyan emberektől, akik csak azért kérnek tanácsot, hogy a saját hülyeségükre megerősítést találjanak, aztán amikor az ember értelmes érvekkel megpróbálja őket eltántorítani az egetrengető f4szságtól, nem hajlandóak azt elfogadni, csakazértis kötik az ebet a karóhoz, a végére meg már mindenki hülye, csak a kérdező helikopter.

2014. szept. 29. 10:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!