Van olyan nyelv, aminek a fordítóját automatikusan tartalmazza a legtöbb operációs rendszer?
Van ilyen nyelv, mégpedig a bináris. Futtatható programot simán lehet készíteni kézzel is, még fordító sem kell hozzá, cserébe ismerni kell, hogy az adott oprendszeren hogyan néz ki a bináris. Ha más nincs, akár egy jegyzettömbben vagy valami hasonló alsó kategóriás szerkesztőben is meg tudod írni, de ha nem ragaszkodsz szerkesztőhöz, ott van Windowson a
copy con [fájlnév]
vagy linuxon az
cat > [fájlnév]
parancssoros parancsok.
Na jó, hogy komolyra fordítsuk a szót, valóban nincs ilyen. A legközelebbi kategória a parancsértelmező által futtatott shell scriptek. Parancsértelmező van minden rendszeren, de a nyelv szintaktikája eltér. Ugye ez Windows-on a .bat és a .cmd fájlok, Linux alatt a .sh-k.
Nincs ilyen nyelv és nem is kell, hogy legyen. Minek legyen mondjuk C++ fordító egy átlag felhasználó számítógépén?
Ha készítesz egy szoftvert, amelynek több OS-en futnia kell, akkor készíts binárist mindegyik OS-re és azt terjeszd, mellécsomagolva a forrást. Így ha ha valaki magának akarja fordítani, az megteheti (miután felrakta a szükséges dolgokat a számítógépére).
"a Windows nem tartalmaz semmilyen fordítót"
Ez nekem gyanús, én eddig azt hittem, hogy a C# egy ideje bent van a rendszerben. Ezenkívül a kérdés szerint interpreter is játszhat, akkor szóba jöhet a VBScript.
Szerintem ne egy nyelvet tanulj meg, hanem legalább kettőt, akkor mindkét rendszeren tudsz programozni.
"Szerintem ne egy nyelvet tanulj meg, hanem legalább kettőt, akkor mindkét rendszeren tudsz programozni."
Mert a Java, a C, a C++, a python stb bármelyike nem OS független talán?
Mi az, hogy a c# a Windows része? a .Net keretrendszer letölthető, de az csak a lefordított c# kód futtatására alkalmas, nem fordítja le erre a köztes nyelvre...
Már nem azért, de a csc.exe (C# Compiler) a .NET része, mégpedig a
C:\Windows\Microsoft.NET\<verzió>
könyvtárban van. Nem kell hozzá VS, vagy egyéb IDE, hogy használd. Windows Vista óta pedig a .NET alap.
És ilyen egyszerűen működik:
csc.exe valami.cs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!