Mi a különbség a PHP, SQL, Javascipt, Jquerry, Ajax között?
Úgy értem melyiknek mi a specifikációja? Mikor és mire használunk phpt, mikor és mire javascriptet stb... Érdemes ezeket mind megtanulni, vagy elég csak párat?
És ezek a web melyik részét képezik? A dizájn-t, vagy a programozást?
A Php-t szerver oldalon használják, dinamikus oldal előállításához. Az Sql adatbáziskezelésre szolgál, ha tárolt eljárásokat is használsz, akkor az üzleti logikát is itt éred el. A javascript/jquery kliens oldalon fut, és itt csinálhatsz vele sok mindent (pl. animációk). Az Ajax a javascript/jquery-hez kapcsolódik, de Php-ban előállított oldalt is betölthet valahová az oldalon, szóval ez több mindenhez kötődik.
Javascript nagyrészt fölösleges, ha érted a jquery-t. Php helyett meg használhatsz mást is. Sql meg az Ajax elég alap ma.
Ha webbel akarsz foglalkozni, akkor elég sok nyelvet kell tudnod, többek közt az általad említetteket, +HTML+CSS+nem árt ha értesz képszerkesztő programokhoz, és az se hátrány, ha kreatív vagy.
A PHP maga az, ami egy HTML oldalt dinamikussá teszi, vagyis érthetőbben ez az, amitől a weboldal weboldal lesz.
SQL az adatbázis lekérdezésekhez kell. Adatbázisban a weboldal tartalmi elemeit, kapcsolatait kell tárolni, szóval a PHP-val együtt ez a weboldal lelke.
Javascript, jQuery: utóbbit a javascript egyszerűsítéséért hozták létre, én jobban is kedvelem, mint a JS-t. Mindkettő leginkább a megjelenítésért felelős, de emellett sok más hasznos műveletet is lehet vele végezni. Röviden: dinamikus látványelem.
Ezzel pl az oldalon újratöltés nélkül meglehet jeleníteni olyan információkat, amiket egyébként a felhasználó nem lát. Pl.: legördülő menük megjelenítése
Ajax: szintén egy olyan nyelv, amivel a dinamikusság növelhető. Ezt pl arra használják, ha az oldal betöltését akarják gyorsítani. Pl az oldal betöltésekor nem kérdezi le az összes menüponthoz tartozó almenüpontot, csak akkor, ha én ráhúzom a szülőelemre az egeret. A legördítés idejében kéri ki adatbázisból a tartalmát, ezzel máris meggyorsítottam a főoldal betöltődését.
Vagy pl facebook-on amikor a főoldalon tekersz lefele, és automatikusan tölti be egymás után a postokat. Nem egyszerre az összes addigit.
Nem olyan játék hanem pl a Quake Live. Az 1 rendes játék, de böngészőben futott, és csak a weblapról tudtad elindítani. Szal ilyesmire gondoltam webes játék alatt.
Amúgy sejtettem, hogy a jquerry a jscripttel nem azonos, csak ha alap szintben gondolkozunk, akkor lehet helyettesíthetik egymást. Szal pl egy olyan panel, ahol van 5 kép, egyszerre csak egy jelenik meg, és x időnként változnak a képet. Slider vagy fogalmam sincs hogy hívják ezt. Na ezt láttam már Javascripttel is és Jquerry vel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!