Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Szeretnék arcfelismerő vagy...

Szeretnék arcfelismerő vagy ahhoz hasonló programot készíteni, ami egy kamerán azonnal felismeri. Hogyan lehetséges? ( C vagy C++ lehetőleg)

Figyelt kérdés

Szóval adott a kérdés. Szeretnék mondjuk egy olyan kamerát csinálni, ami felismeri az arcot, és mondjuk egy négyzet megjelenik körülötte. Vagy esetleg egy objektumot, amit bele programozok.

Ugyebár ez egy élő kamerás felvétel, szóval szerintem egy valamilyen kép feldolgozóval kellene-e, ami minden képkockát megvizsgál azonnal. Ez az egész hogyan lehetséges?

2014. júl. 15. 22:54
1 2
 11/16 anonim válasza:
74%

Engedd meg, hogy felvilágosítsalak a tévedéseidről. Először is a kérdésből az adódik, hogy szeretnéd egy programmal felismerni, hogy például a képen Béla látható. Az "arcfelismerő" kifejezés eléggé megtévesztő.

Az ELTE ezen a területeken kutatott (értsd:azonosítás), és valóban ilyen programot SOHA nem fogsz tudni megírni, még csapatban sem. (Esetleg ha van közöttük pár eltés, mert ehhez főleg matek kell.)

Szóval én arra gondolok, hogy te egyszerűen, egy kamera előtt lévő ember arcát bekeretező programot szeretnél írni.

"Szeretnék mondjuk egy olyan kamerát csinálni, ami felismeri az arcot, és mondjuk egy négyzet megjelenik körülötte."

Ez sajnos neked lehetetlen.

A forgalomban lévő kamerák programjai nem módosíthatóak.

Tehát ehhez építened kéne egy kamerát, amihez megírod a kódodat. (ami még komoly cégeknek is több év lehet)

Vagy írsz egy teljesen új rendszert a kamerára, amivel valahogy felülírod az eredetit.(Ezzel csak megölnéd)

Annyit tehetsz, hogy a kamerádat hozzácsatlakoztatod egy géphez, amin a programod fut.

Ezzel pedig két probléma van.

Az első a számításigény:

"Ugyebár ez egy élő kamerás felvétel"

A programod számítás igénye nagyban csökkentheti az FPS számot, ezzel élvezhetetlenné téve a videót. Tehát nem tudom mennyire van egyáltalán értelme erről beszélni.

A másik a tudásod:

" ELTE-t inkább nem minősítem, én elhiszem hogy nekik nehéz volt összerakni... Matekot tanulnak ezerrel, elfelejtve hogy nem matekszak az informatika"

Ez a program egy egyszerű mintaillesztési feladat. Figyelned kell az egyes képeken egy "arcminta" előfordulását.

A probléma: Mi a minta, ami alapján beazonosítod az arcot? Hogy találod meg a képben a mintát?

A válasz egyszerű: Lineáris algebra, Numerikus módszerek, Analízis.

Ezek nélkül még gondolkodnod sem érdemes a program megírásán. Szóval keress valami programot ami ezt csinálja és használd azt. Mert megíni szeintem te sem akarod. De ha mégis, akkor sok sikert a projekthez. Öt év múlva HA készen lesz, megtudod, hogy miért tanítanak annyi matekot az eltén.

2014. júl. 16. 22:35
 12/16 anonim ***** válasza:

Olvasd el itt, leírja az elméletét is, illetve az is, hogy openCV-vel hogyan tudod megvalósítani relatív egyszerűen. Egyébként meg a képfeldolgozás alapján általában pont a lineáris algebra illetve numerikus algoritmusok illetve egy-két MI algoritmus, amiben az ELTE kivételesen erős, de most ebbe nem mennék bele :)

[link]

2014. júl. 16. 23:16
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszi az utolsó linket, csak a végén lévő képet néztem meg, most már fáradt vagyok elolvasni miről is szól, reggel megnézem :)

Elte-ben elhiszem hogy erősen matekoznak, de az informatika rovására teszik és ezért nem érnek el sikereket.

Annyira mondjátok hogy lehetetlen, pedig tudok olyan magyar embert mondani aki egyedül leprogramozott ilyeneket, kapott is rengetek állásajánlatot multiktól.

Tudom hogy ez még nem sok, csak pár órát voltam gép előtt ma, de már írtam egy progit ami képes bármilyen színt felismerni, és bekeretezni, és a keret középpontjának koordinátáit megmondani. Webkamerával, bár a frame-val adódnak problémáim mert sajna NULL értéken van. Driver probléma vagy felbontás miatt lehet, majd kiderítem.

Amúgy meg lehet kapni 100 körül direkt ilyen célokra kifejlesztett kamerákat, elég jó minőséggel, nem kell nekem megírni a szoftverét, küldi a képet automatikusan arra amire akarom. Ja és vezeték nélkül küldi a képet, elég nagy távolságból is akár, csak persze kell 1-2 kiegészítő.

De mostantól tényleg ne írkáljanak olyanok akiknek SEMMI TAPASZTALATA e-téren, azaz nem próbálták ki ezt soha.

Az értelmes üzeneteket várom továbbra is, akár privátban, úgy lehet jobb is :)

2014. júl. 17. 01:36
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

"De mostantól tényleg ne írkáljanak olyanok akiknek SEMMI TAPASZTALATA e-téren, azaz nem próbálták ki ezt soha."

Említettem, hogy imádom azt, amikor a butaság arroganciával párosul? Az eredmény nagyon mókás tud lenni.

2014. júl. 17. 01:54
 15/16 A kérdező kommentje:

Na jó én innentől nem követem :D:D

Ember, eddig ez a második hozzászólásod itt, és az előző is csak beszólás volt. Te azért nézegeted ezt a kérdést hajnalban is, hogy várod mikor írok és újra beszólhass rögtön? xDDD Feldobtad az estém, követést leveszem a kérdésről, valaki valamit akar akkor privit küldjön :D

Most tényleg nevettem :DD

2014. júl. 17. 02:21
 16/16 anonim ***** válasza:

"Te azért nézegeted ezt a kérdést hajnalban is, hogy várod mikor írok és újra beszólhass rögtön?"

Ez így, hogy éjjel kettőkor írtad, eléggé viccesnek hangzik mint beszólás, de örülök, hogy kacagásra és vidámságra tudtalak fakasztani téged.

2014. júl. 17. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!