Hol találok egy részletes leírást a Struktogramról?
Úgy döntöttem a programjaimat struktogrammal szeretném megtervezni, és találtam néhány nagyon alapvető dolgot róla, de igazából még azt sem tudom, hogy milyen program létezik az ábrázolására.
Van valaki a struktogrammal dolgozik? Milyen rajzprogramban/táblázatkezelőben? És hol találok leírást az elágazásoktól kezdve, a beolvasáson át, a ciklusokig a leggyakrabban használt utasításokra?
Előre is köszönöm a válaszokat!
dia
(bár nem igazán értem, minek akarod ezt, de mindegy)
A dia egy program.
Egyébként vicces, hogy egy tankönyvben szereplő mondattal indoklod, hogy egy programozó programozni akar :) ...
Amúgy eléggé elnagyolt ez a tananyag, innen aztán nem fogod megtudni, hogy megy gyakorlatban.
Te jó ég. Ezt az anyagot hagyd a fenébe.
A Struktogram egy konyhanyelv, gyakorlatban nem használják semmire. Tudományos folyóiratokban léteznek beszédes algoritmus leírások de semmiképpen sem az olyan vackok mint amiket iskolában erőltetnek. Ezek igazából arra jók, hogy a nebuló valami vizuális dolgot lásson, ne a száraz algoritmust, vagy konyhanyelvet.
Ez olyan kb mintha az Abc tanulása után a C-t cicabetűnek neveznéd.
Én a papírt meg a tollat ajánlom. Képzeld azzal bármit le tudsz írni :D
Egyébként, én nem sokat szoktam tervezni. A stukitól egyébként is égnek áll a hajam, ha nagyok muszáj használom, de a pszeudokódot jobban csípem.
Ha arról van szó, összedobok egy UML-t. Csak magát az osztályokat szoktam tervezgetni. Algoritmust kevésbé. De lehet, hogy csak én vagyok ilyen "mazochista"...
Papír ceruza.
Az UML osztály szinten nagyon hasznos.
Algoritmus tervezésre meg még mindig a pszeudokód a legjobb. Illetve ha olyan a feladat, akkor talán érdemes MATLAB-ban prototypolni.
A pszeudonyelv maga a konyhanyelv.
Olyan mint bármelyik recept; végy 1 kiló lisztet... stb.
Vannak ajánlások és konvenciók rá, de a világon senkit sem érdekel. Egy a lényeg: olvasható legyen, könnyen érthető és szabatos.
Gyakorlati példa:
Járd be a fát hosszában először keresve.
d = mélység
Ha az elem == gyökérelem
Végezd el a vizsgálatot
Ellenben
iteráció += 1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!