Melyik program az, amivel a legkönnyebb programozni és melyik az, amelyik a leghasznosabb?
Arra lennék kíváncsi, hogy melyiket használják több helyen (munkahelyen), mely programozók kapnak több fizetést (milyen programmal dolgoznak), manapság mely programozó programok népszerűsége növekszik.
Ezekkel kapcsolatban minden információ érdekel.
Bónusz kérdés: A programozók csapatban dolgoznak? :-D
A végén kezdem: mivel nem érthet mindenki mindenhez természetesen komoly dolgokhoz már csapat kell. Elég ha a programozó jól tud programozni, a grafikát meg a marketinget vigye valaki más!
A programozó azt a környezetet fogja használni, amit a vállalat biztosít. Nem azért fog valaki több fizetést kapni, mert Eclipset használ a Netbeansszel szemben, hanem mert rendelkezik olyan tudással, ami a cég szempontjából hasznos és amivel más nem rendelkezik (vagy épp rendelkezik, de ő jobban tud nyalni).
Ha van pénz és MS termékeket alkalmaznak, akkor általában Visutal Studiót használnak.
Ha nincs pénz, linuxot használnak esetleg PHP-ben programoznak, akkor Eclipse v. Netbeans.
Androidot Eclipse-ben v. annak az átalakított verziójában érdemes kódolni.
"Elég ha a programozó jól tud programozni, a grafikát meg a marketinget vigye valaki más!"
Nem ez volt a kérdés. A programozó nagyon ritkán dolgozik egyedül, egyedüli programozóként. A legtöbb valamire való programot több ember fejleszti, ha nem is egyszerre de egymás után.
A kérdés összetettebb annál, mint hogy egy tőmondatban válaszolni lehessen rá.
Kezdeném a bóbnusz kérdéssel: igen, a programozók legtöbbje csapatban dolgozik. Manapság a szoftverek már olyannyira nagyok és összetettek, hogy egyetlen programozónak kivitelezhetetlen lenne belátható időn belül elkészíteni.
Lássuk a kérdés többi részét:
Ezt sem lehet egyértelműen megválaszolni. Nem mindegy, hogy webprogramozó akarsz-e lenni, adatbázisprogramozó, vagy netán beágyazott rendszerek fejlesztésével akarsz-e foglalkozni?
PHP-programozót úton-útfélen keresnek, jellemzően webfejlesztési munkára. Keresettek még a Java-fejlesztők, a C++ és a C# programozók. De még a "sima" C-re és Delphi-re is van kereslet, bár nagyságrendileg jóval kevesebb, mint az előbb felsoroltakra, de azért van.
Az egyes nyelvek és fejlesztő eszközök népszerűsége viszonylag gyorsan változik. Arra ne alapozz, hogy amit most elkezdesz tanulni, az 10 év múlva is hasonló népszerűségnek fog örvendeni.
Ezt azért javaslom tanulmányozásra: [link]
Nem bántásból mondom, de az írásod és a kérdéseid alapján úgy tűnik, te még csak most szeretnél elindulni a programozás szép, de rögös útján. Ez esetben az elsődleges szempont ne az legyen, hogy "majd 10 év múlva" melyik fejlesztő eszközzel vagy nyelvvel kereshetnél a legötbb pénzt, hanem az, hogy PROGRAMOZNI hogy tudnál a legkönnyebben megtanulni. Miután programozni megtanultál, onnantól egy-egy új nyelv vagy környezet elsajátítása már nem olyan nehéz feladat.
Nem vagyok még végzett programozó, de attól válaszolnék.
Munkahelyen használt: ezt nem tudom.
Azt tudom,hogy suliban mi a helyzet: gépekre netbeans van telepítve. Elvileg azt használjuk C,C++ nyelvnél.
Én ebben a félévben Code-blokcsot vittem.
KÖv. félévben viszont NetBeans lesz,Javahoz.
Munkahelyen gondolom az a fejlesztő környezet van, amit ott használnak:
tehát ha ott pl. Devc-t használnak, akkor az újonnan jöttnek is val.szeg azt kell használni.
Népszerűség:
PHP-s mindig kell, okostelók korában a hozzájuk kapcsolódó nyelvek épszerűsége talán nő...
De könnyebb azt kérdezni,hogy mi "veszít".
Szerintem a Pascal pl. veszített vagy veszít.
10-20-50 év múlva mi lesz? Nem tudni.
Csapatban:
én eddig még nem dolgoztam csapatban, de ha összejön a szakmai gyakom, akkor esélyes,hogy valamennyire csapatban fogok dolgozni.
Igaz, nem vagyok csapatjátékos, megvagyok egyedül is,de ez más kérdés...
És szerintem igen,csapatban. Pl. Diablo3-at csak nem egy ember csinálta...
C++ nagyon hasznos és népszerű, és sokat hoz a kasszába.
Nagyon sokat fizetnek a Fortran77es programozóknak, mert belőlük kevés van és nagyon kritikus rendszerek programozásához elengedhetetlenek.
Beépített rendszereknél még mindig az Asambley és a C a menő.
Nagyon egyszerű és gyorsan programozni a script nyelveken, mint pl batch, powershell, bash, Perl, Python, Ruby. Ez utóbbi 3ban már az objektum orientáltság is szépen megvalósult.
Java, .NET programozókat is tömegesen keresnek, ezért ebben nagyon jónak kell lenni, ha sokat akarsz keresni vele.
Ám nem csak a tudományos útja van a programozásnak, hanem a vezetési útja is. Ehhez néhány menedzsment képzést is érdemes elvégezni, és akkor ha jó csapatvezető leszel, könnyebb lesz pénzt keresni - hidd el!
A programozók egy része csapatban dolgozik, mert úgy hatékonyabbak tudnak lenni kutatás-fejlesztés terén. Egy másik nagy része meg magánzó és úgy tud hatékonyan dolgozni, ha nem zavarja senki, és saját ritmusában tud dolgozni. Projektmunkák, megrendelők világában érzik otthon magukat. Tehát mindkét út járható és mindkét út sok pénzt hozhat. Talán a csapatjátékosság kicsit egyszerűbb számomra és a vezetői, menedzseri oldala, de ez csak személyes, mert az emberek bizony binárisak vezetés szempontjából: vannak, akik azt szeretik, ha megmondják, mit csináljanak, és van, aki szereti megmondani másiknak, hogy mit csináljon és ez viszi előre az RnD-t.
"Beépített rendszereknél még mindig az Asambley és a C a menő."
Ezt azért cáfolnám. Több beágyazott rendszeren is dolgoztam, mindegyiket C++-ban programoztam, kivéve egyet amit Javaban.
Persze, mert ha a beágyazott rendszer mint kifejezés egyáltalán előkerül, akkor ott ténylegesen komoly rendszerközeliség és megszorítás van.
Nagyon sokan fejlesztenek úgy beágyazott rendszerre, hogy nem is tudnak róla vagy nem kell vele törődniük (csak a cégnél 150-en kb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!