Most őszintén léteznek profi programozók akik maguktól tanultak meg mindent az internet segítségével?
Léteznek.
Bár a programozás esetében egy egyetem hasznos tud lenni, hogy rendszerezze a tudást és adjon egy alapismeretet.
De a tényleg jó programozók maguktól tanulnak, még a mai napig is.
(Egy képzéstől nem lesz senkiből jó programozó, ahhoz jóval több kell.)
Angol nélkül nem fogsz tudni komolyan programozni.
Előbb tanuld meg az angolt, aztán ess neki annak a könyvnek, vagy bármi másnak.
Programozás közben, ha bárhol elakadsz, az első hogy ráguglizol a doksira (ami angol), vagy a problémára (amire 99%-ban angol válaszok lesznek).
Biztos létezik.
Nem vagyok profi, csak "sima" programozó. Én egy Pascal könyvvel kezdtem úgy 16 évesen, amit szó szerint rongyosra olvastam. Aztán egyetemen megtanították a C és a Java alapjait, aztán a SQL-t, PHP-t. Innentől a többi már kb rám ragadt. Pythont pl néhány tutoriálból kezdtem el, angolul, nem tanították sehol, ellenben nagyon jó leírások vannak hozzá.
Minden programozó magától tanulta meg a dolgokat - iskolában (ide értve a felsőoktatást is) csak alap dolgokat adnak le, azt is általában úgy, hogy a hallgatónak kell feldolgoznia (pl egyszerűbb szoftvert írnia adott nyelven).
Ahogy többen is írták már, ha komolyan gondolod a programozást, az angolt nem fogod megúszni. Minden (dokumentáció, könyvek, értelmes szakmai előadások) ezen a nyelven fordulnak elő, magyarul alig-alig találni erőforrást.
Alighanem ami VB-s könyvet találtál, az VB6-tal (vagy elődeivel) foglalkozott, de pedig VB.NET-tel próbálsz boldogulni - a kettő között pedig ég és föld a különbség. Ha ragaszkodsz a magyarhoz, akkor keress egy VB.NET-es könyvet, vagy térj át C#-ra (ez is .NET-es nyelv) - ez utóbbihoz elérhető ingyenesen is magyarul anyag.
"mindig belekezdek és megakadok mert hibát jelez a visual studio..."
Hát ebbe törődj bele, mert ez így is marad életed végéig. A fordítók elég sztoikus alkatok, nem lesznek dühösek a hibás kódtól, csak kijelzik a hibát és megpróbálják a többi részt is lefordítani. Persze ez gyakran nem sikerül, de nem esnek kétségbe, nem fognak rád haragudni.
Nagyon kevés ember ír az esetek többségében hibátlan, elsőre forduló kódot, ez nem is igazán erény, azért van a fordító, hogy fordítson.
Halihó!
Ebben a formában nem is fog menni egyedül.
Haladj lépésről lépésre valami egyszerű VB kezdőknek könyv alapján.
Ezzel elsajátítod az alapokat. Ha valami nem megy, nem érted, fórumozz, kérdezz. Lényeg, kis lépésekkel haladj.
Angol nyelv ismerete pedig ebben a világban elengedhetetlen.
Az én véleményem az - és a tapasztalataim is egybevágnak ezzel -, hogy szinte minden jó programozó magától tanul meg, szinte mindent. Az internet pedig a tudás kiapadhatatlan tárháza. Akit lázba hoz az, ha kódolhat, annak a tanarak csak nyűgöt, akadályt jelentenek. Lassjtják az önfejlődésben.
A matek persze más. Az kell. Nagyon kell.
Az angol viszont valóban kikerülhetetlen. Nem arról van szó, hogy Shakespeare-t fordíts óangolból művészi szinten, sőt, még csak mekegned sem kell, de amit eléd tesznek (vagy ami doksit, speckót levadászol a netről) azt el kell tudnod olvasni és értelmezni sem árt. Tehát legalább a passzív angol, valami minimális nyelvtannal mindenképpen ajánlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!