Mi a gond a programmal? (Free Pascal)
Szeretnék egy egyszerűbb, Aknakereső-szerű játékot írni. Jelenleg a program véletlenszerűen ismeretlen mennyiségű bombát helyez el egy kétdimenziós tömbben, a következő módom: Egy "mező" tömbbe véletlenszerűen generál elemeket 1 és 10 között, majd egy "bomba" tömbbe, amely méretei megegyeznek "mező"-ével(m-szer n-es), booleanokat tesz be: Ha az mező[i,j]-ben 3-nál kisebb szám van, bamba[i,j] értéke TRUE lesz, ha nem, akkor FALSE (kérlek ne tegyetek megjegyzéseket arra, hogy milyen primitív módszer, és mennyire haszontalan, szeretném megtudni, bár egy ennyire képes vagyok-e). Ezután a program kiírja, hogy hány bomba van, ám ennél a résznél gondok vannak. Íme a programrészlet:
.
.
.
bombak:=0;
for i:=1 to n do
for j:=1 to m do
if bomba[i,j]=TRUE then
bombak:=bombak+1;
.
.
.
Mikor futtatom, a következőt írja ki:
"Illegal assignment to for-loop variable "i""
Fogalmam nincs, mit ronthattam el, és nagyon szeretném kijavítani. Free Pascalban programozok. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia.
Valószinűleg nem itt van a hiba. (A hibás kódrészletet biztosan leirtad ?)
Melyik sornál jelzi a hibát a forditó ?
A következő problémák lehet a fenti hibánál szerintem :
1. Cikluson belül próbálod I ciklusváltozó értéket megváltoztatni (nem megengedett, régebben az volt most már nem az).
2. Nem megfelelő értéket szeretnél I-nek adni (pl String, vagy real, viszont I integerként van deklarálva)
Ha több kódod mutatsz, akkor pontosabb lehet a hiba meghatározása is.
Sok sikert.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!