Mi a probléma és hogyan lehet megoldani?
Most kezdtem el Pascalt tanulni, azonban mikor a Geany-ben rámentem a fordításra, akkor a következőt írta ki:
Compiling proba.pas
Fatal: Can't open file "proba.pas"
Fatal: Compilation aborted
Error: C:\FPC\2.6.2\bin\i386-Win32\ppc386.exe returned an error exitcode (normal if you did not specify a source file to be compiled)
Fordítás sikertelen.
Hogy lehetne ezt orvosolni, hogy működjön?
Első!
Már természetesen próbáltam a google-t, nem is csak az elő 5-öt, hanem többet, de nem jutottam eredményre.
Második!
Értem azt, ami oda van írva a második sorba, (hogy nem tudja megnyitni azt a file.t) de
1.:Pont ez a lényeg, hogy nem tudok vele mit kezdeni.
2.:Nem ez az egyetlen hiba amit kiír.
Szóval mielőtt még közlöd hogy tudatlan vagyok, kérlek olvasd végig a kérdést.
Nyiss meg a Geany-ben egy pascal fájlt. Majd az Összeállítás menüben keresd meg a Build parancsok megadása menüpontot.
Elvileg lesz ott egy Fordítás feliratú gomb felül, mellette pedig az fpc.exe "%f" parancsor. Ezt próbáld meg átírni erre fpc.exe "%d\%f"
Így hozzáteszi a teljes elérési utat is a fájlnévhez. Ha szerencséd van, így már le fogja tudni fordítani a programodat.
Ha a futtatásnál is problémázni fog, akkor ott is meg kell piszkálni a build parancsot.
Így már valóban működik a fordítás, köszönöm szépen a választ, és ahogy megsejtetted, most probléma van a végrehajtással.
Meg tudnád mondani, hogy mit és mire kell átírni, hogy az is működjön?
Ez sajnos nem működik.
Egyéb lehetőség?
Megnéztem. Működik.
A futtatható fájl nem olyan útvonalon van neked, amelynek a nevében ékezetes karakterek és egyéb szépségek vannak? Még ezt tudom elképzelni, hogy emiatt nem futtatja a lefordított programot. Illetve azt még nézd meg, hogy a pas fájl mellett valóban létrejött e a futtatható bináris a fordítás után.
Hát így néz ki az egész:
D:\Pascal\proba.pas
Akkor esetleg a nagybetű okozza a problémát?
Viszont ha igen, akkor miért működik a fordítás?
Hisz mindegyik ugyan abban a mappában van.
Van egy "proba.pas", egy "proba.o", és egy "proba.exe".
Ebből én mentettem a .pas-t, és a másik kettőt a fordító hozta létre.
Ha ez a helyzet, akkor is a nagybetűre kell gyanakodnom. vagy valami másra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!