Egyetem után mennyi idő alatt találtatok munkát és milyen volt az állásinterjú?
Most fogok végezni, csináltam mát 5 saját projektet (2 PHP 3 JAVA) és el szeretnék menni valahova dolgozni. JAVA irányba, lehetőleg.
Mire számítsak, mik vannak az állásinterjún egy kezdőnél? Mire figyeljek oda?
A szomszédom szinte azonnal talált munkát az egyetem után.
Az állásinterjún állítólag csak annyit kérdeztek tőle, dolgozott-e már hasonló gyorsétteremben.
- milyen szakon végzel? (progmat? Info? Mérnök? Bölcsész? mi találjuk ki?)
- milyen projectekről beszélsz (mennyire volt komoly? Ujjgyakorlat vagy releváns tapasztalat? Egyetem alatt 5 project nem tűnik soknak.)
- multi vagy kisebb vállalkozás?
Interjún ne hazudj, úgyis kiderül. Hiába írod be hogy középfokú nyelvvizsgád van ha nem tudsz beszélni. Fordítva is igaz, nem kell nyelvvizsga a tárgyalóképes nyelvtudáshoz.
Előbb-utóbb meg fogják kérdezni, hogy mennyit akarsz keresni. Ha túl sokat mondasz nem vesznek fel, ha túl keveset akkor magaddal szúrsz ki. Ebből készülj fel.
Ne legyél nyuszi, azt általában utálják. Ha nem tudsz magadról 5 épkézláb mondatot kinyögni, akkor el se menj. Tudd magad eladni, de ne legyél nagypofájú. Ha valamit nem értesz kérdezz vissza.
Az interjú nem arról szól, hogy a cég szivességet tesz neked, hanem arról, hogy mindkét fél tárgyal az együttműködést illetően. Úgyhogy egyenrangú fél vagy, ha a cég mást mondd, akkor nem érdemes velük foglalkozni.
"Egyetem után"
És pontosan itt a hiba. Miért vártál az egyetem végéig a munkakereséssel?
iostream:
Mert saját projekteket csináltam, (online fizetos szolgáltatások) és nem tudtam volna munka meg egyetem mellett csinálni. Építettem a referenciáimat.
+Azért, mert ha vannak nagyobb saját projektjeim, akkor jobban el tudom adni az informatikusok hivatalos álszent hipszter szövegét, hogy "engem mennyire érdekel az innováció". Meg innováció így meg innováció úgy. Meg innováció farmernadrágban és geek pólóban. Ja és el ne felejtsem: innovációért dolgozok, hivatásból, nem pénzért, mert számomra az innováció a minden.
Ezt referencia nélkül képelen lennék megcsinálni.
érdekes, amit mondasz, erről még nem hallottam...
a lényeg, hogy mit tudsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!