Erre a kémiai célra milyen programnyelvet ajánlanátok?
Virtuális reaktor építéséhez milyen programnyelvet ajánlanátok?
Vegyészmérnök vagyok és gondoltam csinálok egy virtuális reaktor afféle kuriózumként az egyik munkámhoz. Amiről szó van: képzeljünk el egy lombikot amiben X vegyületet készítjük minden reakcióparaméter (hőmérséklet, nyomás, koncentráció, pH, kiindulási anyagok fajtája, feleslege stb)
az X vegyületünk képződésére adott hatással van amit egy függvénnyel le tudunk írni.
A program úgy működne hogy a felhasználó beüti ezeket a reakcióparamétereket és utána a beéptített függvényeknek megfelelően megkapjuk hogy mi lesz a reakció vége az X vegyület szempontjából.
A függvényeket tudjuk előre ez nem gond, ehhez értek. A programozáshoz viszont csak nagyon minimálisan, viszont azt valószínűnek tartom, hogy pl 12 függvényt összekombinálni nem olyan nagyon nehéz feladat, így gondoltam belevágok. Kérdés, hogy programozáshoz teljesen nem értő embernek melyik programnyelvet ajánlanátok ehhez a konkrét problémához? Elsődleges, hogy a program működjön, másodlagos hogy mennyre hasznos a programnyelv amit megtanulnék (gondolva itt arra, hogy a pl ha JAVA-ban írnám, az biztosan később jobban hasznosítható tudást adna, mint pl ha Python-ban csinálnám meg).
Python is elég hasznos tudás szerintem. Amúgy meg mi lenne, ha megcsinálnád először Python-ban, aztán Java-ban? :)
Én Python-t mondanék, kezdő nyelvnek ezt szokták ajánlani.
Szerintem egyszerű és szép, és megtanít szép kódot írni.
Ha akarsz grafikus felületet is, akkor a következőket tudom ajánlani:
- Java: platformfüggetlen programokat lehet ebben írni, és viszonylag elég könnyű benne programozni, mivel nem kell törődjél a memória felszabadítással. Nagyon egyszerű nyelv, nincsenek pointerek, operátor túlterhelés, gyémántöröklés: egy osztálynak csak egyetlen egy ősosztálya lehet, de implementálhat egy rakás interfészt.
- C#: viszonylag egyszerű nyelv. Itt lehet használni pointereket, de nem kötelező jeleggel. Úgy tudom, hogy itt lehetséges a gyémántöröklés.
...
Ha nem kell grafikus felület:
- Pascal - viszonylag könnyű megtanulni, de sok hasznát nem veszed, mert a világ nagy része a C-hez hasonló programozási nyelveket használ: Java, C#, C++, stb., és ritkán használják a Pascal utódjait: Delph, stb.
- C: Egy rakás nyelvnek az elődje. Aki C-ben tud programozni, az könnyen elsajátíthatja az utódjait is.
- C++: Nekem ez volt egy időben a kedvenc nyelvem, mert olyan sok lehetőség volt benne. Vegyes orientált nyelv - ami azt jelenti, hogy lehet benne osztályokat használni, de ez nem kötelező, mint a Java vagy a C#-bam.
....
Tudom még ajánlani a matlabot - ami egy matematikusoknak készült programozási nyelv. Ott a változók mind-mind mátrixok.
Köszönöm a válaszokat! A Pythont azért is emeltem ki mert, ahogy kérdezgettem eddig az embereket, nagyjából két tendenciát láttam: az egyik csoport kimondottan a pythont ajánlotta, mondván kezdőknek az egyik legegyszerűbb nyelv, és sok függvény előre bele van építve, ellentétben a pl a JAVA-val illetve a másik csoport akik kimondottan JAVA-t vagy C#/C++-t ajánlottak mondván a Pythont úgyse tudom majd használni később semmire (95%) mert elég ritkán használják gyakorlatban.
Szóval ki mit gondol?:) mi szól a Python mellett és ellene?:)
"pl ha JAVA-ban írnám, az biztosan később jobban hasznosítható tudást adna, mint pl ha Python-ban csinálnám"
na most, ha te vegyészmérnöknek tanulsz, és csak ilyen irányban használod fel a programozást, akkor a java-nak nincs előnye a pythonnal szemben (szerintem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!