Készíts egy véletlen számokkal feltöltött kétdimenziós négyzetes mátrixot! Ezekután állapítsd meg a sor- és oszlopminimumokat, valamint sor- és oszlopmaximumokat. Ezt hogy kell megcsinálni C-ben?
Ha van könyved nyisd ki az elején, ha nincs akkor ez pl. segíthet: [link]
Vagy egy csokiért legyártom.
"abszolút nem értem az egészet"
Tegyél fel kérdéseket, mi az, amit nem értesz? Sorold fel, mi elmagyarázzuk, vagy belinkeljük a magyarázatot.
Ha valaki megcsinálja neked (helyetted), nem tanultál semmit. A feladat azért van, hogy gyakorolj. Ha meg ismeretlen fogalmak vannak benne, akkor utána kell nézni. Így tanulsz. :)
(Bocs Wampa, nem a napi csokiadagod ellen akarok kampányolni :D)
Első lökés :)
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>
int tomb[10][10]; // deklaráljuk a tömbünket, 10x10-es
int i, k;
int main()
{
srand (time(NULL));
for (k = 0; k < 10; k++) // feltöltjük a sorokat
for (i = 0; i < 10; i++) // és az oszlopokat
tomb[k][i] = rand() % 100; //100-ig véletlen számokkal
for (k = 0; k < 10; k++) // itt kiírítjuk csak a
for (i = 0; i < 10; i++) // látvány kedvéért
{
printf("%*d ",3,tomb[k][i]);
if (i == 9) printf("\n");
}
system("PAUSE");
return 0;
}
@SimkoL:
Na hiszen. Remélem, igaz_mondó árgus szemekkel figyeli a hibakezelést...
Valami hasonlót csináltam C++-ban.
Ötletek:
Készíts minimum- és maximumkereső függvényt, amelyek egy paraméterként kapott tömb első valahány eleme között keresnek.
Ezután a sorminimum, sormaximum készülhet, amelyek az összes sor minimuma, maximuma közül választanak ki értéket.
Végül ugyanez kell az oszlopokra. A függvényben elkészítheted a mátrix transzponáltját, és arra hívhatod meg a sorokkal foglalkozó függvényeket. Készíthetsz oszlop függvényt is, de mivel a C nem tud tömböt visszaadni, ezért ez egy kicsit necces lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!