Ezt hogyan tudom Linux-ban megcsinálni cut parancsal?
Ez a parancs azt adja meg, hogy egy mappában melyik a legnagyobb fájl.
parancs :
ls -lSr | tail -n1 | awk {'print $5'}
A kérdés az lenne, hogy ezt az awk {'print $5'} parancsot szeretném egy vagy több cut paranccsal megoldani és ezt hogyan kellene?
(Ez vágja ki a méretet az ls által méret szerint rendezett listából.)
ls -lSr | tail -n1 | cut -d" " -f 5
(Mellesleg,ha nem vagyok indiszkrét, mi a gond az awk-val?)
cut -d" " -f5 az a gond hogy nem feltétlen egy" " van az összes tag után ezért lehet hogynem az 5.lesz hanemmondjuk a 6. és akkor -f6 de úgy kellene hogy ez mindig működjön akár mennyi" " van közte
egy példa:
nekem pl: ls -lSr | tail -n1 -re
a legnagyobb file:
-rw-r--r-- 1 root root 22275 Dec 8 2009 mime.types
1 2 3 456
ennél ha cut -d" " -f7 et kell alkalmaznom de aztakarom hogy ez minden esetben jó legyen
az előzőnél összevonta a spaceket ezért itt azokat "_"-lal helyettesítettem
cut -d" " -f5 az a gond hogy nem feltétlen egy" " van az összes tag után ezért lehet hogynem az 5.lesz hanemmondjuk a 6. és akkor -f6 de úgy kellene hogy ez mindig működjön akár mennyi" " van közte
egy példa:
nekem pl: ls -lSr | tail -n1 -re
a legnagyobb file:
-rw-r--r--_1_root_root___22275_Dec__8___2009 mime.types
1 2 3 456 -f7
ennél ha cut -d" " -f7 et kell alkalmaznom de aztakarom hogy ez minden esetben jó legyen
Ez sajnos a cut mellékhatása - nem vonja össze az elválasztó karaktereket. ;(
Viszont lehet trükközni:
ls -lSr | tail -n1 | tr -s ' ' | cut -d" " -f 5
Isteni ez elég jó.
Köszönöm a segítséget !!!!!
Ja a kérdésedre a válasz, hogy miért nem jó az awk az, hogy ez egy feladat volt a suliban amit awk-val csináltam meg és azt mondták, hogy csak azt használjam amit eddig tanultunk. Mondjuk nem tudtam hogy a tr parancsnak van ilyen opciója, hogy összevonja a karaktereket pedig a manban is benne van el is olvastam nem tudom, hogy mehettem el melette, pedig ez volt az első amire gondoltam, majd kiszúrta a szemem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!