Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egy 13 éves gyerek milyen...

Egy 13 éves gyerek milyen programozási nyelvet tudna megtanulni?

Figyelt kérdés

Szeretnék tanulni néhány könnyű nyelvet.

Melyik lenne ajánlott?

2013. szept. 29. 17:58
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!Ment a zöld új :D
2013. szept. 29. 22:17
 12/18 A kérdező kommentje:
*újj
2013. szept. 29. 22:17
 13/18 anonim ***** válasza:

*ujj :)

egyébként az egész lényege, hogy egyáltalán érdekeljen a dolog (ezt már előrevetíti a kérdés legalább), és ne nulla tanulással akarj cod9-et előállítani, és akkor csalódni sem fogsz

Pascal,C,Python

válassz (a C försztnek is van azért előnye, kollégák:) )

2013. szept. 29. 22:22
 14/18 anonim ***** válasza:
31%
Én mindig is azt mondtam hogy egyszerű régi basic-kel kell megtanulni az alapokat. Erre mindenki le szokot támadni, hogy nem 1980-at írunk. Tudom, de egy kezdő programozónak (főleg ha csak 13), a C++ egy átláthatatlan rémálom. Egyszerű basic-ben (nem visual basic-ről beszélek) is meg lehet tanulni a programozás alapvető logikáját, és ha ez már kialakul, akkor lehet komoly nyelveket tanulni.
2013. szept. 30. 02:14
 15/18 tabaki ***** válasza:
41%

@02:14:

Maradi, szűk látókörű vaskalapos vagy. Örülök, hogy akad még egy ilyen lökött rajtam kívül... ;)

@Kérdező:

Otthoni szórakozásra, alapozásra még mindig nagyon jó kis nyelv a basic, csak kiment a divatból, és mindenki gáznak érzi a használatát. Ennek ellenére léteznek nagyon jó naprakész változatai, amelyek hatékonyak és gyorsak is. Az egyik kedvencem a FreeBASIC, amely ráadásul linuxra is létezik. A másik a Rapid-Q Basic, amely ugyan ezeréves (az utolsó változata 2001-ben jött ki, nem éppen teljes értékű fejlesztőkörnyezettel), mégis annyira jóra sikeredett, hogy a mai rendszereken is működő Windows-alkalmazásokat lehet vele írni, szerintem százszor kényelmesebben, mint a nagy böhöm Visual Basic-kel (amelyik szintén jól használható, plusz ma is él és virul).

Kár lenne tagadni, hogy basic-tudással a későbbiekben programozóként semmire sem fogsz menni, de ugyanez érvényes a jobban szem előtt lévő pascalra is. Manapság egyértelműen a C-stílusú nyelveknek áll a zászló, tehát valamikor abba az irányba kell nyitnod, ha komolyabban is akarsz programozással foglalkozni. A basic, pascal azonban alkalmasak arra, hogy egy csomó alapfogalommal megismerkedj, és hamar szerzel velük sikerélményeket. Az meg a későbbiekben is jól jöhet, ha a problémákat többféle logika szerint is át tudod gondolni.

FreeBASIC:

[link]

Mivel ez csak a fordítóprogram, szerencsésebb, ha letöltesz mellé egy hozzá való szerkesztőt is:

[link]

vagy

[link]

Rapid-Q Basic:

[link]

2013. szept. 30. 13:06
 16/18 SimkoL ***** válasza:

Az első nyelvem - '80-as évek - a Basic volt. Utána Pascal, Delphi, C++ ..... szinte minden nyelvet egy kis guglizással megértesz ha valamilyen nyelven jól tudsz programozni. Én a Delphi-nél 'köteleztem' el magam, de sokszor merítek ihletet egy C forrásból is. Az irányvonal a C alapú nyelvek, de szerintem a Pascal sokkal beszédesebb egy kezdőnek, de akár egy régebbi Basic-et is említhetnék. Amikor C-ben lesz@p@d magad egy kis-nagybetű hiba miatt, vagy Pythonban a szóközök miatt hát nem is tudom..... Persze jöhetnek az ellenérvek, hogy legalább megtanulsz precízen programozni stb...., de a kedved már az elején elveszi egy két kudarc. Másik dolog az, hogy csak hobbyból kell-e a programozás vagy egy életet akarsz rá alapozni. Nem kimondottan programozásból éltem, de a munkám során sok hasznát vettem ezért nekem a Delphi elég volt. Szinte mindent meg lehet vele csinálni mint amit a C-ben és lényegesen 'lazábban'.

Mindent összefoglalva: ha csak hobby akkor Pascal, Delphi

ha komolyabb életcél akkor C++.

A Pythont semmiképpen nem ajánlom - lehet felhördülni - én nem tartom jó kezdő nyelvnek.

Ha most kezdeném akkor egy ritka, felfutóban lévő nyelvet választanék - már ha később ebből szeretnék megélni.

2013. szept. 30. 14:38
 17/18 A kérdező kommentje:

Hát mondhatni egy életet akarok ráépíteni :D

Köszi a válaszokat! :D

2013. szept. 30. 16:06
 18/18 anonim válasza:
Én Pascallal kezdtem. Kissé fura nyelv, de rávezetett a programozás lényegére.Így jóval könnyebben megértettem a Pythont.
2013. szept. 30. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!