Egy 13 éves gyerek milyen programozási nyelvet tudna megtanulni?
Szeretnék tanulni néhány könnyű nyelvet.
Melyik lenne ajánlott?
*ujj :)
egyébként az egész lényege, hogy egyáltalán érdekeljen a dolog (ezt már előrevetíti a kérdés legalább), és ne nulla tanulással akarj cod9-et előállítani, és akkor csalódni sem fogsz
Pascal,C,Python
válassz (a C försztnek is van azért előnye, kollégák:) )
@02:14:
Maradi, szűk látókörű vaskalapos vagy. Örülök, hogy akad még egy ilyen lökött rajtam kívül... ;)
@Kérdező:
Otthoni szórakozásra, alapozásra még mindig nagyon jó kis nyelv a basic, csak kiment a divatból, és mindenki gáznak érzi a használatát. Ennek ellenére léteznek nagyon jó naprakész változatai, amelyek hatékonyak és gyorsak is. Az egyik kedvencem a FreeBASIC, amely ráadásul linuxra is létezik. A másik a Rapid-Q Basic, amely ugyan ezeréves (az utolsó változata 2001-ben jött ki, nem éppen teljes értékű fejlesztőkörnyezettel), mégis annyira jóra sikeredett, hogy a mai rendszereken is működő Windows-alkalmazásokat lehet vele írni, szerintem százszor kényelmesebben, mint a nagy böhöm Visual Basic-kel (amelyik szintén jól használható, plusz ma is él és virul).
Kár lenne tagadni, hogy basic-tudással a későbbiekben programozóként semmire sem fogsz menni, de ugyanez érvényes a jobban szem előtt lévő pascalra is. Manapság egyértelműen a C-stílusú nyelveknek áll a zászló, tehát valamikor abba az irányba kell nyitnod, ha komolyabban is akarsz programozással foglalkozni. A basic, pascal azonban alkalmasak arra, hogy egy csomó alapfogalommal megismerkedj, és hamar szerzel velük sikerélményeket. Az meg a későbbiekben is jól jöhet, ha a problémákat többféle logika szerint is át tudod gondolni.
FreeBASIC:
Mivel ez csak a fordítóprogram, szerencsésebb, ha letöltesz mellé egy hozzá való szerkesztőt is:
vagy
Rapid-Q Basic:
Az első nyelvem - '80-as évek - a Basic volt. Utána Pascal, Delphi, C++ ..... szinte minden nyelvet egy kis guglizással megértesz ha valamilyen nyelven jól tudsz programozni. Én a Delphi-nél 'köteleztem' el magam, de sokszor merítek ihletet egy C forrásból is. Az irányvonal a C alapú nyelvek, de szerintem a Pascal sokkal beszédesebb egy kezdőnek, de akár egy régebbi Basic-et is említhetnék. Amikor C-ben lesz@p@d magad egy kis-nagybetű hiba miatt, vagy Pythonban a szóközök miatt hát nem is tudom..... Persze jöhetnek az ellenérvek, hogy legalább megtanulsz precízen programozni stb...., de a kedved már az elején elveszi egy két kudarc. Másik dolog az, hogy csak hobbyból kell-e a programozás vagy egy életet akarsz rá alapozni. Nem kimondottan programozásból éltem, de a munkám során sok hasznát vettem ezért nekem a Delphi elég volt. Szinte mindent meg lehet vele csinálni mint amit a C-ben és lényegesen 'lazábban'.
Mindent összefoglalva: ha csak hobby akkor Pascal, Delphi
ha komolyabb életcél akkor C++.
A Pythont semmiképpen nem ajánlom - lehet felhördülni - én nem tartom jó kezdő nyelvnek.
Ha most kezdeném akkor egy ritka, felfutóban lévő nyelvet választanék - már ha később ebből szeretnék megélni.
Hát mondhatni egy életet akarok ráépíteni :D
Köszi a válaszokat! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!