Milyen DOCTYPE kódot adjak meg PHP oldal esetén?
HTML-ben én a következő kódot tanultam:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//XHTML 1.0 Transitional//EN" " [link]
Illetve az általam tanultak szerint a kezdő html címke ez:
<html xmlns=" [link]
Ezek helyesek akkor is, ha maga a fájl .php kiterjesztést kap (és természetesen tartalmaz php kódot is)?
Ha a fentebb leírt kódok befolyásolják a PHP működését, akkor mit írjak azok helyett?
A HTML és a PHP 2 külön dolog.
A php-val a szerver oldali logikát készíted el, de ettől függetlenül a kliens a kész HTML-t fogja látni.
A DOCTYPE közli a böngészővel, hogy milyen szabványt használsz a html szerkezet felépítéséhez. Az általad mutatott doctype szerint az oldalon az xhtml szabványt használod, ezért érdemes eszerint eljárni.
A html5 DOCTYPE szabvány pl egyszerűen ez:
<!DOCTYPE html>
Maga a php jelenléte nem befolyásolja a doctype-ot (se vica versa), de nyilván a php használatakor is ügyelni kell rá, hogy a megfelelő szabvány szerint állítsa elő a html tag-eket.
XHTML alatt pl minden elemet le kell zárni: <a></a>, <br /> ...
HTML alatt ez nem kötelező, de a HTML1 szabvány például a tagek nagybetűvel írását teszi kötelezővé (de ebben nem vagyok biztos, kicsit elavult)
A html4 DOCTYPE pl így néz ki:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" " [link]
Ha nem használsz html5 elemeket, és az xml követelményeket sem akarod magadra erőltetni, javaslom használd ezt. A <html> tag-ből ilyenkor nyugodtan elhagyhatod az xml jelölést.
Köszönöm a válaszokat!
Drone007, köszönöm a kódokat, sokat segítettek, most már minden világos! (furcsálltam is, amikor az egyik kódban csak szimplán <!DOCTYPE html> volt, most már akkor tudom, hogy ez miért van)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!