Else vs else if mi pontos különbség?
Javascriptben, ahogy a C szintaktikájú nyelvek többségében nem létezik az else if, mint statement, az csupán egy if az else ágban. Tehát úgy képzeld el, hogy
if X
A
else
B
és B egy újabb if
if X
A
else
if Y
B
else
C
Bocsi ,de most kezdtem az egészet "Javascriptben, ahogy a C szintaktikájú nyelvek többségében nem létezik az else if,"
hát a könyvbe pedig ír róla,de nem nagyon tudom értelmezni a kettő különbségét :)
Példa:
if (20 foknál hidegebb van)
__kabátot veszek;
else
__felveszem a napszemüveget;
Tehát ha az első ág feltétele hamis (20 foknál nincs hidegebb), akkor minden egyéb vizsgálat nélkül napszemdzsót veszek.
__kabátot veszek;
else
__if (30 foknál hidegebb van)
____nyári cipőt húzok;
else
__papucsot veszek;
Vagyis ha az első feltétel hamis, akkor további vizsgálatokat végzek az "egyéb" (else) ágban, pl. megnézem, hogy akkor 30 foknál is hidegebb van-e. Ez az "else if". Ahogy iostream írta, és ahogy tagolni is próbáltuk a kódot, valójában az "csak" egy beágyazott if a külső if-nek az else ágában. De ha nem kezdem új sorban, akkor csak így látszik a kódban: "else if"
:)
A második példában rosszul csináltam a bekezdéseket.
Így jobban látszik talán:
__kabátot veszek;
else
__if (30 foknál hidegebb van)
____nyári cipőt húzok;
__else
____papucsot veszek;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!