Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan és milyen programmal...

Hogyan és milyen programmal csinálták a régi comodor-os és dos-os játékokat?

Figyelt kérdés

#program #DOS #comodor
2013. jún. 12. 10:20
 1/9 anonim ***** válasza:
Hát, a comodorról nem tudok nyilatkozni, de van egy régi atarim, amiben ugyan olyan proci van. Ezekben van BASIC fordító, és ha jól tévedek amikor bekapcsolod, rögtön egy programozási felület jön be.
2013. jún. 12. 12:21
 2/9 anonim ***** válasza:
C64-en is BASIC volt, programoztam is benne még gyerekként mindefélét
2013. jún. 12. 12:50
 3/9 anonim ***** válasza:

C64-en ASM-en csinálták, a default BASIC nem volt alkalmas grafikai feladatokra. Persze szedhettél le rá okosabb basic-et, de az jóval több memóriát foglalt (és ez 64k -nál igenis fontos volt) illetve lassabb kódot eredményezett mint egy ASM fordító.

Gyakorlatilag tehát Assembly -ben.

DOS korszakra már picit lanyhult a helyzet, de még akkoriban is jelentős maradt az ASM vonal. Sok játékban találkozhatsz például hardverválasztó képernyővel ami éppen emiatt került beléjük, hiszen akkor az ahhoz fordított verziót indította.

2013. jún. 12. 15:17
 4/9 anonim ***** válasza:
Az nem BASIC fordító, hanem egy shell volt. Egy nagyon minimális tudású BASIC nyelvhez egy elég jól kioptimalizált interpreter. Ami mindenféle adatfeldolgozási dologra viszonylag jól használható volt, mármint, ha csak egyszer kétszer kellet lefuttatni, akkor csak egyszerűbb mint asm-ben megírni. Viszont az igen erős hardveres korlátok miatt normális programot igen kevesen írtak ebben, mivel úgy sokkal lassabban futott. Játékokat meg sem lehetett írni, a BASIC nem volt alkalmas erre. A játékokat gépi kódon, asm-ben vagy pedig esetleg C-ben tudták megírni. Illetve talán Pascal fordító is létezett ezt nem tudom.
2013. jún. 12. 15:59
 5/9 tabaki ***** válasza:

Senki nem emlékszik a Spectrumokra? Hát az Enterprise-re, "minden idők legjobban szervezett és legrugalmasabb 8 bites gépére"? A magyar Primo számítógépre? Utóbbiról csak annyit, hogy amikor a Microsoft mai mértékkel mérve még sehol se volt, a hazai fejlesztők már az ő basicjükhöz igazodtak, és egyébként is eminensen szervezett kis gép volt, igaz, elképesztően fapados kivitelben (fóliával bevont nyáklap billentyűzet, és általában szovjet Junoszty TV volt a monitor...). A felhasználók mindhárom gépet elsősorban basicben programozhatták, de Enterprise-ra volt már (akár EPROM-ba égetett) tisztességes assembler és pascal-fordító is, a basicje is modern módon kitalált, jófajta változat volt. A gyorsításra az volt a módszer, hogy a basicbe írt hexakóddal viiték be a gépi kódot a memóriába, és aztán ráadták a vezérlést. A fejlesztők szerintem assemblert használtak, de akkoriban nem volt ritka az olyan programozó sem, aki fejből tudta azt a néhányszáz gépi kódú utasítást, és esetleg kényelmesebbnek találta hexában megírni a rövidebb programokat.

A DOS már a lazítás korszaka, ott vígan lehetett (a basicen túl) C-ben, pascalban programozni, természetesen assemblyben is, amely a kötött címek miatt nem is volt olyan embert próbáló mulatság.

2013. jún. 12. 20:59
 6/9 anonim ***** válasza:

Bizony, barátom, ez egy Commodore-os kérdés (hagy helyesen is leírja valaki), itt senki nem emlékszik a Spectrumokra. :-PP

(Fiatalabbak kedvéért: a Commodore meg a Spectrum olyan volt, mint a Fradi vagy a Dózsa.)

2013. jún. 13. 07:10
 7/9 tabaki ***** válasza:

Á, én a Commodoret csak a régi szép idők szinonímájaként értelmeztem... Mellesleg a Spectrummal valóban jobban rokonszenveztem, de nekem nem volt, és addig se jutottam el soha, hogy azt a pokol bugyrából előkotort billentyűzetet használni tudjam :)

Én primós meg enterprise-os voltam. Bah, Commodore? Kinek kell? De szép is, ha még felszikrázik a hamvadó parázs! Újra virgonc ifjúnak érzem magam...

2013. jún. 13. 10:20
 8/9 anonim ***** válasza:
:-)
2013. jún. 13. 10:26
 9/9 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat
2013. jún. 13. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!