Hogyan és milyen programmal csinálták a régi comodor-os és dos-os játékokat?
C64-en ASM-en csinálták, a default BASIC nem volt alkalmas grafikai feladatokra. Persze szedhettél le rá okosabb basic-et, de az jóval több memóriát foglalt (és ez 64k -nál igenis fontos volt) illetve lassabb kódot eredményezett mint egy ASM fordító.
Gyakorlatilag tehát Assembly -ben.
DOS korszakra már picit lanyhult a helyzet, de még akkoriban is jelentős maradt az ASM vonal. Sok játékban találkozhatsz például hardverválasztó képernyővel ami éppen emiatt került beléjük, hiszen akkor az ahhoz fordított verziót indította.
Senki nem emlékszik a Spectrumokra? Hát az Enterprise-re, "minden idők legjobban szervezett és legrugalmasabb 8 bites gépére"? A magyar Primo számítógépre? Utóbbiról csak annyit, hogy amikor a Microsoft mai mértékkel mérve még sehol se volt, a hazai fejlesztők már az ő basicjükhöz igazodtak, és egyébként is eminensen szervezett kis gép volt, igaz, elképesztően fapados kivitelben (fóliával bevont nyáklap billentyűzet, és általában szovjet Junoszty TV volt a monitor...). A felhasználók mindhárom gépet elsősorban basicben programozhatták, de Enterprise-ra volt már (akár EPROM-ba égetett) tisztességes assembler és pascal-fordító is, a basicje is modern módon kitalált, jófajta változat volt. A gyorsításra az volt a módszer, hogy a basicbe írt hexakóddal viiték be a gépi kódot a memóriába, és aztán ráadták a vezérlést. A fejlesztők szerintem assemblert használtak, de akkoriban nem volt ritka az olyan programozó sem, aki fejből tudta azt a néhányszáz gépi kódú utasítást, és esetleg kényelmesebbnek találta hexában megírni a rövidebb programokat.
A DOS már a lazítás korszaka, ott vígan lehetett (a basicen túl) C-ben, pascalban programozni, természetesen assemblyben is, amely a kötött címek miatt nem is volt olyan embert próbáló mulatság.
Bizony, barátom, ez egy Commodore-os kérdés (hagy helyesen is leírja valaki), itt senki nem emlékszik a Spectrumokra. :-PP
(Fiatalabbak kedvéért: a Commodore meg a Spectrum olyan volt, mint a Fradi vagy a Dózsa.)
Á, én a Commodoret csak a régi szép idők szinonímájaként értelmeztem... Mellesleg a Spectrummal valóban jobban rokonszenveztem, de nekem nem volt, és addig se jutottam el soha, hogy azt a pokol bugyrából előkotort billentyűzetet használni tudjam :)
Én primós meg enterprise-os voltam. Bah, Commodore? Kinek kell? De szép is, ha még felszikrázik a hamvadó parázs! Újra virgonc ifjúnak érzem magam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!