Pascalban meg lehet azt csinálni hogy ha a probram elér egy bizonyos részre akkor kezdje ekőröl a programot mondjuk a 15. sortól? (pl. : if a='xd' then kezd a 15. sornál a fordítást)
goto utasítással lehet ugrani label-re.
De ez csúnya, érdemes inkább ciklusokat használni.
Hátultesztelő ciklus:
ciklus kezdete
ciklusmag
ciklus vége
if feltétel
A ciklusmag akkor is lefut legalább egyszer, ha előfeltétele nem teljesül.
A goto-t azért mellőzik, mert könnyen összegubancolódhat a program. Nézed, nézed, és nem tudod megfejteni, hogy mit miért csinál úgy, ahogy.
Gondolom a "fordítás" az a futás...
Jó lenne többet tudni arról, mit akarsz, mert nekem nem feltétlenül a ciklus jön le, hanem belefér mondjuk az általánosabb rutinkezelés, függvények, feltételes visszatéréssel.
De persze, hogy meg lehet csinálni, többféleképpen is, a feladattól függően.
Én is fügvényre gondolok, mivel az hasonlít a legjobbra, pl.:
Ha a='xd' akkor
f(a)
egyébként
input(a)
elágazás vége
És az f(a) függvényben van az amit te "15. sor"ral jelölsz.
legjobban*
De akár ciklus is lehet, de írd le legyél szíves a problémád, vagy hogy mit szeretnél megoldani, biztosan tudunk segíteni.
elég kezdő vagyok, legprofibb programom egy 107 soros kerület/terület számoló program (utólag hozzáírtam hogy piragorasz tételt tudjon számolni)
egy " ParastDOS " lenne amit szeretnék csinálni. Nem operációs rendszert, tehát nem kell érzékelnie a hdd-t csak amit előre beprogramozok neki.
ilyesmire goldoltam
program parasztdos;
var a:string;
begin
write('Otthun:\ ')
readln(a);
if a='miva' then begin write ('parasztviccek irat');
write ('konyha epulet/mappa');
és itt kéne hogy visszaugorjon oda hogy write('Otthun:\ ');
szeretnék jópár parancsot csinálni pl.: dir helyett emegmiaszar meg hasonlók. tudtok segíteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!