C programozásban segítség?
Sziasztok két kérdésem lenne, mert holnap zh és még ezek nem tiszták.
1) a feladat olyasmi h 0x33 számmal kezdődően töltsünk fel egy 129 elemű tömböt. Gondolom növekvő számmal.
így csináltam:
... for(a=0x33,b=0;b<129;a++)
{t[b]=a; b++}...
viszont így a tömbe az értékek 51,51,53...
ez így jó? vagy fellehet úgy is tölteni h 0x33 hexadec formába mutassa?
2) elv lehet benne olyan feladat is h az ASCII kódból betűket csinálni, meg ilyen ASCII kódokkal való feladat. Ebben tudan segíteni vki, hogy így miket kell erről tudni?
Ez a kettő lenne, nagyon megköszönném ha vki vmelyikben vagy akár mindkettőben tudna segíteni:)) köszi!!
"Lehet ugy hogy hexásan jelenítse meg?"
Igen. Fogod az int-edet, és hexadecimálissá konvertálod egy string-be. És kiíratod.
2. Ha jól emlékszem, ANSI C-ben van ugye a char változó, ebben szokás tárolni a karaktereket meg az egy bájtos számokat. Van signed/unsigned char, de ezekkel szerintem most nem kell foglalkoznod.
Az "eredeti" ASCII 128 karaktert tartalmaz, 0-tól 127-ig, ezek a karakterek kerülnek be a char típusú változóba ASCII kódként, azaz számként.
Így megint te döntöd el, hogyan íratod ki, illetve hogyan kezeled ezeket. Részletesebben olvashatsz erről bárhol a neten.
Példák:
char a_betu = 'a';
char b_betu = 98; // decimálisan
...
printf("%c", a_betu); // kiírja, hogy: a
printf("%d", a_betu); // kiírja, hogy: 97
printf("%c", b_betu); // kiírja, hogy 98
Stb.
Elk*rtam, pedig milyen egyszerű példával jöttem elő... Áhh... szóval az utolsó %c-vel írja ki a b_betűt, azaz nem a 97-et fogja kiírni (ami a kódja), hanem azt, hogy: b
De ez már túl triviális ahhoz, hogy magyarázni kelljen, ha észrevetted a hibát, akkor érted a lényeget. Nem hiszem, hogy szükség van függvényekre ahhoz, hogy ASCII<-->karakter átkódolásokat végezz, ez megint csak a reprezentáción múlik, a tárolás itt is bináris valójában.
Vagyis nem a 98-at, hanem a b karaktert.
....
Minek írok én ilyenkor reggel, ha nem ennyire tudok odafigyelni? Na mindegy, remélem most már összeállt a kép, sok sikert a ZH-hoz! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!