Turbó Pascalban lehet kígyós játékot készíteni?
tervezésben segítene valaki?
a feladat kígyós játék,ha eszik akkor nő ha neki megy a falnak akkor vagy saját magának akkor vége.
milyen részekre lehet bontani? azt meg else tudomképzelni,ha neki megy a falnak akkor vége az hogy oldható meg?
én ezt úgy oldottam meg, hogy csináltam egy kétdimenziós 4000x2 tömböt, amiben letároltam a kígyó elemeinek a pozícióját(x,y koordinátáit). kell egy változó, amiben a kígyó hosszát tartod, 2, amiben a felszedendő objektumét
a mozgazás pedig egy szimpla fordított ciklus:
for i:=hossz downto 2 do
begin
t[i,1]:=t[i-1,1];
t[i,2]:=t[i-1,2];
end;
kell egy változó az utoljára leütött iránnyílnak is, és a vezérlést is meg lehet írni:
if keypressed then gomb:=readkey;
case gomb of
#37: t[1,1]:=t[1,1]-1;
#38: t[1,2]:=t[1,2]-1;
#39: t[1,1]:=t[1,1]+1;
#40: t[1,1]:=t[1,2]+1;
end;
a falhoz ütközést igazából a legegyszerűbb:
if (t[1,1]=>80) or (t[1,1]=<0) or (t[1,2]=>40) or (t[1,2]=<0) then (*a játék vége opció*)
érdemes csinálni egy boolean értéket a játék végére, és nem kell annyit írogazni, egyszerű csak azt módosítani
a kiíratás meg valahogy így néz ki:
while not jatekvege do
begin
for i:=1 to hossz do
begin
gotoxy(t[i,1],t[i,2]);
writeln(chr(219));
end;
end;
a saját magába ütközést is meg lehet oldani egy ciklussal:
for i:=1 to hossz do
if (t[1,1]=t[i,1]) and (t[1,2]=t[i,2]) then (*a játék vége opció*)
mivel a t[1,1] tárolja a kígyó fejét, ha ezt vizsgálod a felszedésnél hasonlóan, mint saját magába ütközésnél, csak a hossz értékét növelni kell 1-el és máris megnőtt a kígyód
elmagyaráznád? 'a falhoz ütközést igazából a legegyszerűbb:
if (t[1,1]=>80) or (t[1,1]=<0) or (t[1,2]=>40) or (t[1,2]=<0) then (*a játék vége opció*)'
a tömb 2 dimenziós
első eleme x a másik y
ő vett egy ablakot(ahol játszhatsz) ami 80*40 méretű, és ezt vizsgálja hogy nagyobb vagy kisebb, ha nagyobb akkor nekimentél!
1,2,3,1,2,1,1,1,1
2,1,3,4,1,3,1,2,5
ez egy 2 dimenziós tömb ha az 1,2 az első pár 2,1 a második 3,3 a harmadik stbstb
de használd a google-t mert ilyen kérdés egy olyantól aki már játékot akar írni elég vicces:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!