Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » C++: Ha előjeles típusú...

C++: Ha előjeles típusú változónak (signed) pozitív értéket adok akkor ez az érték is kettes komplemensképzéssel tárolódik?

Figyelt kérdés
2013. febr. 1. 15:44
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Azt hiszem már értem, csak túlbonyolítottam a dolgot, viszont ez a TÍZES komplemensképzés érdekelne. Ha minden igaz -12 binárisan ábrázolva: 10100

??

2013. febr. 1. 17:54
 12/23 anonim ***** válasza:

"Nem ezzel van gondom de akkor nagyon röviden:"

a=10

"Mivel mindenhol ugyanúgy néz ki, ezért teljesen mindegy." Volt a válasz, mivel ugyanúgy néz ki a memóriaképe ezért egyértelműen kettes komplemensképzés nélkül.

"A kérdésed: 5 számjegyen a -12 TÍZES komplemensképzéssel? Akkor nem vágom; egyes/kettes-ről hallottam csak, a tízes komplemens mit takar?"

Tízes számrendszerbe ugyan erre az analógiára, ugyan úgy lehet mint kettes számrendszerbe kettes komplemensképzést számolni, de nem definíció szerint.

Jó ha ezen dolgok mögé látsz, látod a logikáját nem csak ész nélkül tudod hogy ez a szabály. Felmerült benned hogy miért pont így kell kettes komplemenst számolni? Ha megvan a miért akkor tudod hogy kell tízes komplenest számolni.

2013. febr. 1. 18:02
 13/23 A kérdező kommentje:
Persze hogy felmerült, és most neki is ülök ötletelni de addig kérlek írd le pls.
2013. febr. 1. 18:06
 14/23 anonim ***** válasza:
@17:54 igen, mivel itt bitekbe dolgozunk, ezért 5 biten ábrázolva annyi különben elejére egyesek kellenek ahány bites a számábrázolás annyi bitre kiegészítve, mert ha nem így teszünk akkor nem egyértelmű hogy negatív e a szám.
2013. febr. 1. 18:09
 15/23 anonim ***** válasza:
Hagylak gondolkodni, nem akarom "lelőni".
2013. febr. 1. 18:33
 16/23 A kérdező kommentje:

5 jegyen ábrázolva a -12 tízes számrendszerben tízes komplemensképzéssel: 99988 ?

Erre jutottam, lehet h nagy baromság:

kettes komplemensképzés tulajdonképpen:

a^n - abs(y)

ahol:

a: a számrendszer alapszáma

n: jegyek száma

y: ábrázolandó szám

az abs() nyilván abszolútértéket jelöl

Ebből következik:

Ha tízes rendszerben vagyunk és 5 jegyen ábrázolva a -12, így jön a 99988 érték. Ez még stimmel is mert a komplemensképzés lényege ha jól tudom 0-ra kiegészítés, és ez így 0 (jegy túlcsordulással ugyebár).

De ha nem a fent általánosított képletből indulok ki, akkor

Van a 12 szám, tízes számrendszerben. Jókérdés mit jelent itt a jegyeit az ellenkezőjére váltani. Az ellenkezője az a szám amivel ketten együtt a számrendszer alapszámáva egészítik ki egymást? Ha így vezetem le a negációt akkor is a 99988 értéket kapom (túlcsordulással) a maradékokra ügyelve.

Szóval mit alkottam, baromság az egész levezetés?

2013. febr. 1. 19:10
 17/23 iostream ***** válasza:
100%
Nem néztem végig, hogy jól számoltál-e, de nagyon szeretnélek megdícsérni, kérdező, gondolkodsz! Manapság ez ritkaság.
2013. febr. 1. 20:38
 18/23 A kérdező kommentje:
Naneeeeeee ezen behalok, nem csak szórakozol velem? Már nagyon régóta olvasom a hozzászólásaidat itt gyk-n iostream és ez a dicséret tőled nagy megtiszteltetés. Köszönöm a segítségeteket :) Üdv
2013. febr. 1. 20:54
 19/23 anonim ***** válasza:

Így van nagyon jó. Most már érted.

Egy megtörtént eset:

Egy régen egy ismerősömnek rosszul kötötték be a vízórát, pont fordítva, a számláló egy csomó kilencest mutatott, mire kiderült. Tulajdon képen tízes komplemensbe mutatta a negatív mérési értéket.

2013. febr. 1. 21:55
 20/23 A kérdező kommentje:

Ez komoly, az egész levezetésem jó? Még az is hogy

"Jókérdés mit jelent itt a jegyeit az ellenkezőjére váltani. Az ellenkezője az a szám amivel ketten együtt a számrendszer alapszámáva egészítik ki egymást?"

?? Köszönöm a segítségeteket. Üdv

2013. febr. 1. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!