Programozók! Gyakorlati helyet kellene keresnem. Tudnátok nekem segíteni?
Ahol állást hirdetnek ott a cégek ki szokták írni hogy gyakornokot keresnek. Egyébként nem feltétlenül kell gyakornoki helyet keresned, akár teljes állásra is érdemes önéletrajzot beadnod. Fejlesztői állásokba tipikusan referenciamunkák alapján keresnek embereket, amíg ilyet nem produkáltál önszorgalomból, (vagy akár beadandó feladat keretében) addig jó eséllyel gyakornokként se fogsz elhelyezkedni. (ha pedig csak az iskola nevére hagyatkozol akkor akár mehetsz is utcát söpörni)
"most még csak java, de már OOP szinten"
Csak úgy kíváncsiságból meg kell kérdeznem: előtte milyen szinten tanultál java-t?
Utolsó válaszadónak:
Ezelőtt még nem volt dolgom Java-s programozással, most viszont gyorsítottunk a tempón, és ha felületesen is, de már eljutottunk Oop-ig. Szóval azt mondod, hogy "talán" szóba állnak velem, hogyha sikerül valami önálló projektet (esetleg projekteket) letennem az asztalra?
Nem szeretem, amikor valaki ennyire lenézi azt, amit a másik tanul, vagy csinál... igen, egyetemen magasabb szinten tanítják a szakmát, de az egyetemi oktatás is csak alapnak elegendő, mint ahogy az az összes szakmára igaz. A sok plusszt, újdonságokat, szakmai fortélyokat a munka során, az évek alatt szerzi meg az ember. Függetlenül attól, hogy egyetemen, vagy egy OKJ-s tanfolyamon tanulta, mindenkinek az évek tapasztalataira, és folyamatos fejlődésre, továbbképzésre, tudás-aktualizálásra van szüksége ahhoz, hogy jó szakember lehessen. Nem csak a programozóknál, hanem minden szakmában. Lehet, hogy egy OKJ-s tanfolyamot végzett embernek több utánajárás, több szorgalom kell ahhoz, hogy ugyan arra a szintre eljusson, de kiindulásnak, alapnak szerintem az is jó. Mellesleg egy 2 éves OKJ-s képzés azért nem lehet olyan rossz...(feltételezem, hogy nem egy 4 alkalmas tanfolyamról van szó). Lehet, hogy nem egyetem, de újdonságokat hall, alaptudásra szert tesz, felkelti az érdeklődését és a tudásvágyát a továbbfejlődésre.
A szakmai gyakorlatot szerintem érdemes kisebb cégnél kezdeni, ugyanis a multiknál jellemző, hogy mindenki csak egy rész feladatot csinál, és ez unalmas tud lenni. Egy kisebb vállalkozásnak nincs pénze arra, hogy többszáz fős csapatot alkalmazzon, egy pár embernek kell minden igényt kielégítenie, úgy, hogy mindemellett a költséghatékonyságra is figyelnie kell. Szóval egy kis cég tapasztalataim szerint olyan kihívások elé állíthatja a kezdő munkavállalót, hogy ha azokat leküzdi, akkor máshol is könnyebben helyt tud állni.
Persze ha a karrier oldalról közelítjük meg, akkor jobb minél hamarabb egy multihoz bekerülni, csak lehet, hogy a kiinduló tudása az embernek oda kevés lesz, míg egy kisebb cégnél esetleg van ideje utánatanulni, ha valami hiányt fedez fel a tudásában.
Az utolsóval nem értek egyet, mert nekem van 2 OKJ-m. Osztályelső voltam mind a két helyen, és ötös-re vizsgáztam. Magamtól megtanultam több még érettségi előtt C++, C#, Pascalt-t, sikerült az OKJ-s gyakorlatot elvégeznem az IBM-nél!
1: Nem kaptam munkát sehol
2: Kiröhögtek
3: Nem tudott senki programozni az osztályból rajtam kívűl
4: Senki se dolgozik OKJ-s osztálytársaim közül szakmán belül! Ez nem vicc.
Elmentem egyetemre programtervezőnek:
1: Rájöttem, hogy hiába tudtam programozni informatikai hátterem nem volt
2: OKJ 2 éve egy egyetemi tantárgy 1 féléve...
3: Matematikai hátteret szereztem, amelyet minden nap használok
4: A cégek keresnek engem álláslehetőséggel nem én őket...
5: Megtanítottak programot tervezni, és könnyen, szépen programozni, annyit keresek, hogy lassan már nem tudom elkölteni :D
6: Sajnos rossz tapasztalat, hogy 45-en kezdtük az egyetemet kb 10-en végeztünk, és 5-en ha tudtak programozni még így is :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!