Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Cideigniter modularitás?

Cideigniter modularitás?

Figyelt kérdés

Hello

Kezdő CodeIgniter használó vagyok de egy valamit nem igazán tudok megoldani.

Az alap koncepció az az hogy beírok egy url -t akkor az meghív egy controllert az meg egy nézetet. Annak átadom paraméterben a változókat amit használ. De mi van akkor ha meghívok egy controllert de az akarom több nézetet hívjon meg? Hogyan lehet olyat csinálni, hogy el vannak különítve a különböző részek. Pl van egy weboldal, van rajta hírek és login.

Akkor szeretném különválasztani a logint és a híreket, ne kelljen mindent egy nézetbe beleraknom.

Olyan megoldás kellene ami működik CI 2 -vel.

2012. okt. 16. 15:16
 1/6 anonim ***** válasza:

Több nézetet is be lehet hívni, szépen egymás alá fogja pakolni őket a kimenetre.

Ez érdekelt?

2012. okt. 16. 23:40
 2/6 A kérdező kommentje:

Hogy lehet 2 controller eredményét egy view -ra kivezetni?

A logint és a híreket két külön controller intézi.

2012. okt. 17. 09:50
 3/6 anonim ***** válasza:

Ja, hogy 2 külön controllert, értem.

Hmm, itt szerintem valami tervezési hiba lesz a rendszerben, mert csináltam már pár oldalt, de ilyen még soha nem kellett.

Gyorsan keresve szintén ezt találtam: "No. And that is not the way to go with MVC. You should use a Model to place the reusable functions and the call them in the Controllers that will output the data using a View."

( [link] )

Vagyis a model-be kell megírni az adatbázis hívásokat és a közös funkciókat és úgy hívni.

Például a te esetedben egy login validálást (és esetleg session beállítást) írsz egyet a model-ben, majd megírsz egy függvényt, ami lekéri az x db legfrissebb hírt.

Ekkor a controllerben ezeket 2 függvényhívással el lehet intézni.

2012. okt. 17. 10:33
 4/6 A kérdező kommentje:

Akkor már csak 1 kérdésem van, vegyünk egy egyszer blog ot.

[link]

Ha egy ilyen blogot akarok csinálni, beírom az urlt, meghívódik a controller, a controllernek mindent amit az oldalon látok át kell adnia a view -nek paraméterben?

Engem kicsit zavar, hogy nem lehet különválasztani az elemeket, de hát ha így működik nem baj csak fura.

2012. okt. 17. 10:53
 5/6 anonim ***** válasza:

A linkelt oldal egészen konkrétan egy egyedi sablonnal ellátott Wordpress. :)

Nem teljesen értem, hogy mit értesz az alatt, hogy "nem lehet különválasztani az elemeket".

Az MVC szemléletnek pont az a lényege, hogy a kinézet, a feldolgozó kódtól és az adatbázis műveletektől (na meg utóbbi kettő egymástól) teljesen elkülönüljön.

Ehhez kell átadni az adatokat a controllerből.

Ha jól értem amit akarsz, arra igen a válasz.

De ez nem valami bonyolult dolog. Ha jól csináltad az átadás kb ennyi:

$adatok['hirek'] = $this->sql->sql_legfrisebb_hirek();

$this->load->view('blogview', $adatok);

Ehhez megírod a megfelelő modelt is ami megcsinálta az x db legfrissebb hír lekérését. (Persze jó lenne ha úgy írnád meg, hogy az x-et paraméterben kapja. Így kicsit könnyebben bővíthető és "szebb".

2012. okt. 17. 20:07
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem kösz :)
2012. okt. 18. 10:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!