Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mit jelent az hogy? lent a többi!

Mit jelent az hogy? lent a többi!

Figyelt kérdés
Sziasztok,mit jelent az,hogy Objektum Orientált Programozás OOP,nem értem valaki elmagyarázná?
2012. jún. 5. 17:46
 1/3 anonim ***** válasza:
2012. jún. 5. 17:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Gondolom, a kérdező is úgy van vele, ahogy én voltam pár éve, amikor még nem tanultam az OOP-t: elolvastam egy csomó mindent róla, hogy mi az, miért jó meg minden, de valahogy nem állt össze a kép, hogy ez most mégis micsoda vagy miért olyan nagy dolog.

Most nem írok ide mesét, de megpróbálok adni pár támpontot a saját szavaimmal, hátha segít (amúgy meg nézelődj a neten, hátha van jobb forrás mint a Wikipedia).

Mondok egyfajta hasonlatot. Van ugye C-ben a struct (struktúra) adattípus (persze nem csak C-ben; Pascal-ban record-nak hívják). Ez azért jó, mert különböző típusú adatokat együtt lehet kezelni. Pl. ember struktúra, akinek van neve (szöveg), életkora (egész szám), és neme (F/N). Ez, mint összetett adattípus ugye alapvető fontosságú és nagyon hasznos, ha programozásról van szó.

Na most, _leegyszerűsítve_: az osztályok olyasmik, mint a struktúrák C-ben, de nem csak tagváltozóik, hanem tagfüggvényeik is vannak. Így már egységként lehet kezelni az emberhez tartozó adatokat és műveleteket, ami nagyon class dolog, mert minden sokkal átláthatóbb és kezelhetőbb lesz.

Az "ember" így egy osztály (class), a példányai pedig az objektumok (pl. jozsi). Magyarul létrehoztunk egy ember típusú változót.

3 fő szempontot tartunk szem előtt:

- Az osztályok belső szerkezete rejtve marad a többi osztály elől, azok csak egy meghatározott interfészen keresztül nyúlkálhatnak a többiekhez (ennek is van egy pár haszna).

- Az adattagok és a tagfüggvények egy (zárt) egységet alkotnak: ez az osztály, példányai az objektumok.

- Az osztályok egymásból örökölhetnek, így szépen megoldhatók bonyolult osztályhierarchiák, nem kell kódot duplikálni, közösen kezelhetők a különböző de mégis összetartozó osztályok.

Az OO a valóságot igyekszik lemodellezni. Amúgy a wikipediás "kutya" osztály példa szerintem borzalmas, úgyhogy abból ne is próbáld megérteni.

Ennyi röviden. Remélem, nem írtam sok hülyeséget.

2012. jún. 5. 18:40
 3/3 A kérdező kommentje:
;) elég érthetően fogalmaztál köszi :)
2012. jún. 6. 06:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!