Hogyan írjak olyan programot c++ ban ami sorba rendezi az 5 elemű tömbben levő számokat a legkisebbtől a legnagyobbig?
Próbáltam de nemsikerül.
Itt a tömb:
short myArray[5] = {10,4,500,92,111}; //ötletem sincs,hogy hogyan oldjam meg ciklussal mondjuk.
Ezt nem értem.
Szarul magyarázza el.
Pedig nagyon jó a link és még az is le van írva, hogy mit kell C++-ban lekódolni.
Tömören:
A külső ciklus elindul a leghátsó elemtől, a belső ciklus pedig mindig előröl indulva sorba rendezi a számokat.
Amikor a külső ciklus elér az elejére, már a mögötte lévő összes érték a ténylegesen jó sorrendben lesz.
Próbáld ki papíron.
Ez az egyik legegyszerűbb algoritmus.
De még 2 leírás:
Többfélre rendezés van.. kiválasztással, minimum, buborékos, shell ...stb
Minimumra egy példa:
#include <iostream>
using namespace std;
void tombkiir(int A[], int n)
{
for(int i = 0; i < n; i++) cout<<" "<<A[i];
}
void minimum(int A[], int n)
{
for(int i = 0; i < n-1; i++)
{
int sorszam = i, ertek = A[i];
for(int j = i+1; j < n; j++)
if(A[j] < ertek) {
ertek = A[j];
sorszam = j;
}
A[sorszam] = A[i];
A[i] = ertek;
}
}
int main () {
int A[] = {2, -1, 12, 15, 20, 25, 28, 29, 24, 19, 3, 0, 18, 14, 21, 16};
const int N = 16;
int B[] = {2, -1, 12, 15, 20, 25, 28, 29, 24, 19, 3, 0, 18, 14, 21, 16};
cout<<"Eredeti tomb:"<<endl;;
tombkiir(B, N);
cout<<endl;
minimum(B, N);
cout<<"Rendezett tomb minimum kivalsztassal:"<<endl;;
tombkiir(B, N);
cout<<endl<<endl;
cout<<endl<<endl;
system("pause");
return 0;
}
-----
Ez alapján megtudod csinálni.
#include <algorithm>
std::sort(&myArray[0], &myArray[5])
Itt a myArray tömb első elemének a címét és az utolsó elemének a címét adjuk át a sort függvénynek.
Jól mondtam?
#5 Nem, nem olyan. Inkább olyan, mintha ahelyett, hogy nekem kéne összeraknom egy autót, és azzal menni, adnának egy autót, hogy menjek vele. Nem tudom, hogy működik, de jobban megy, mint a saját magam által barkácsolt.
Kérdező: az első elem, és az utolsó UTÁNI elem címe. C++ standard könyvtár algoritmusai intervallumokon dolgoznak, az intervallum pedig itt mindig alulról zárt, felülről nyitott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!