Programozás, de hogyan?
Szeretnék megtanulni programozni, de nem tudom mivel lenne érdemes foglalkozni. Meg tudok tanulni szinte bármit önállóan (hála az internetnek), de azt nem tudom egyszerűen eldönteni, hogy: melyik nyelvvel lenne érdemes foglalkozni? Kezdjem el valami egyszerűbb nyelvvel és később menjek a komolyabbak felé? Vagy rögtön a mély víz?
Milyen nyelvvel érdemes elkezdeni foglalkozni?
Illetve mik a piacképes nyelvek? Aminek a tudásával el lehet helyezkedni később, akár itthon, akár külföldön?
Köszi a válaszokat, és kérlek írd meg mióta foglalkozol a témával :)
"24 órást könyvből tanulok,és egyáltalán nem olyan vészes a c++"
Mihez képest ugyebár. A programozást tanulva kvázi mindegy a nyelv, ezért célszerű valami egyszerűt választani. A c/c++ igenis nehezebb választás ebből a szempontból, főleg, hogy a c++ objektumorientált nyelv, aminek megértése első lépcsőben felesleges. Totál nem látom értelmét névterekkel, osztályokkal, konstruktorokkal, öröklődéssel, stb... ismerkedni amikor még a vezérlési szerkezeteket, az alapvető algoritmizálási dolgokat kell megérteni.
Azért ajánlottam a kezdetekhez JavaScriptet, mert sokkal egyszerűbb környezetről beszélünk, szintaktikailag meg kb c. Alapesetben a c nyelv a kiindulás, egyetemeken is azzal szokás kezdeni, csak a js sokkal kényelmesebb környezet, ennyi.
"C-ben ugyan azt meg leht írni amit C++-ban, illetve pythonban is meg lehet."
Ez így nagyon nem igaz, a pythonról sokat nem tudok, de úgy rémlik, interpretált nyelv, egy szkriptnyelv. Ez kisebb feladatok ellátására nagyon kényelmes lehet, de könyörgöm, fejlessz már pythonban egy komoly alkalmazást. A c hardverközeli nyelv, szintén nem alkalmas webes, vagy asztali alkalmazások fejlesztésére. A c++ meg objektumorientált, gyors, kvázi univerzális, de igenis komolyabb tudást igényel. Az egy puritán környezet, ami sok mindent megenged, ami pl Javaban/.NET-ben nincs a felhasználóra bízva, és ami nem hozzáértő kezekben komoly gondokat okozhat. Cserébe sok a lehetőség és gyors is.
Amit c-ben meg lehet írni, azt c++-ban is, hiszen a c++ a c nyelv kibővítésével alakult ki, ergo c programot fordíthatunk c++-ként.
A Python interpretált, valóban. (Igaz bytecoddal dolgozik.)
DE támogatja az OOP-t, van benne többféle GUI készítési lehetőség, sőt kifejezetten webes frameworkje is van. (Ahogy mondjuk rubyval is lehet könnyedén komplett webes portálokat csinálni!)
Keress rá a djangora ( [link] mondjuk, de van másik is.
Persze a bytecode miatt van egy kicsi overheadje, de nagy projektekre is KIVÁLÓAN alkalmas, cross-plaform megoldást nyújt.
(Játékok fejlesztéséhet is ott a pygame kieg, illetve már szinte mindenhez van külön libje, amivel még sokkal könnyebb a fejlesztés és ezeket 1 paranccsal lehet automatikus telepíteni.)
#11 Szinte 100%-ban egyetértek. Csak két pontot emelnék ki.
A fontosabb, hogy a Python nem "béna" nyelv. Nagyon jó alkalmazásfejlesztésre is, egyik legnépszerűbb nyelv ha prototípuskészítésről van szó, de normál alkalmazásokat is szoktak benne írni. Nyílván ezek nem teljesítménykritikus dolgok. Összedobni benne egy kattintgatós ablakos kis progit tökéletes, és ez skálázható. Jó nyelv az, CPython elég gyors implementáció.
A másik csak apróság: C programok többsége nem fordítható C++-ként, főleg kis dolgok miatt (pl malloc void*-t ad vissza, C++-nál ez gondot okoz), de van néhány komolyabb eltérés is.
T. hozzászólók és kérdező! 4. és 5. válaszoló vagyok!
A legnehezebb, viszont "legegyszerűbb felépítésű" nyelvet ki is hagytam! Brainf*ck a neve! :-D
De amit el is tudok énekelni, az az, hogy "write in C" !!!
http://www.youtube.com/watch?v=1S1fISh-pag
!!! kötelező darab !!! :-D
Amúgy kb. egyet értek az előttem hozzászólókkal. Lehet, hogy az utánam lévőkkel is :-D
http://www.youtube.com/watch?v=1S1fISh-pag
Write in C
~~~~~~~~~~
When I find my code in tons of trouble,
Friends and colleagues come to me,
Speaking words of wisdom:
"Write in C."
As the deadline fast approaches,
And bugs are all that I can see,
Somewhere, someone whispers:
"Write in C."
Write in C, Write in C,
Write in C, oh, Write in C.
LOGO's dead and buried,
Write in C.
I used to write a lot of FORTRAN,
For science it worked flawlessly.
Try using it for graphics!
Write in C.
If you've just spent nearly 30 hours
Debugging some assembly,
Soon you will be glad to
Write in C.
Write in C, Write in C,
Write in C, yeah, Write in C.
Only wimps use BASIC.
Write in C.
Write in C, Write in C
Write in C, oh, Write in C.
Pascal won't quite cut it.
Write in C.
Write in C, Write in C,
Write in C, yeah, Write in C.
Don't even mention COBOL.
Write in C
Nem, a LOGO helyett LISP van. Hát ez is egy szopó nyelv :-D
AutoLISP-ben írtam már néhány szrt... :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!